Urby Emanuelson in Een Berg Sport: 'Jonge talenten moet je soms op hun bek durven laten gaan'

© RTV Utrecht
Utrecht - Urby Emanuelson heeft heel stilletjes afscheid genomen van zijn bestaan als profvoetballer. De 17-voudig international maakt inmiddels deel uit van de technische staf van de club waar hij zijn loopbaan beëindigde: FC Utrecht. Daar is hij zowel actief bij het eerste elftal als bij de jeugd. Emanuelson, als oud Ajacied zelf afkomstig uit misschien wel de beste opleiding van Nederland, voelt zich als een vis in het water en vertelt in Een Berg Sport over zijn nieuwe carrière.
Emanuelson ziet grote verschillen tussen FC Utrecht en bijvoorbeeld Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. "Neem Djevencio van der Kust. Die is 21 en die is pas vorig jaar doorgebroken. Bij die andere clubs debuteren jongens soms al op hun 18e. Dan loop je dus eigenlijk al twee jaar achter."
Wij hebben heel veel spelers in het eerste. Dat belemmert de jeugd
Urby Emanuelson
Een van de beperkende factoren bij FC Utrecht is de grote A-selectie, vindt Emanuelson. "Wij hebben heel veel spelers in het eerste. Dat belemmert de jeugd. Daar moet de club mee aan de slag en weet dat dat ook gebeurt", stelt hij. Daarmee wil hij niet zeggen dat je nooit meer spelers van buiten moet halen. "Als je een speler kunt halen die je ploeg direct beter maakt, moet je dat altijd doen. Maar in de twee jaar dat ik hier loop, heb ik gezien dat we veel talenten hebben. Alleen kunnen we er niet voor zorgen dat ze doorkomen."
Een voorbeeld van dit moment is Jesse van de Haar. De 17-jarige spits, zoon van voormalig aanvaller Hans van de Haar, geldt als een groot talent. Maar hoewel Jong FC Utrecht moeilijk scoort, geeft de club Van de Haar nog geen kans in de eerste divisie. "Daar moet je als club wel over nadenken", vindt Emanuelson. "Je moet durven, en je moet die jongens soms op hun bek laten gaan. Spelers ontwikkelen zich sneller als ze op een niveau moeten spelen dat ze prikkelt."
Emanuelson gaat ook in op de slechte seizoensstart van FC Utrecht, dat uit de drie duels tegen Emmen, RKC en Cambuur slechts twee punten haalde. "We hadden veel nieuwe spelers en een nieuwe staf. En we hadden te maken met veel blessures in de voorbereiding, waardoor we niet op automatismen konden trainen. Maar dat kon niet, dus wij liepen in de voorbereiding achter de feiten aan. En dat heeft redelijk lang geduurd."
Kijk hier de hele aflevering met Urby Emanuelson