FC Utrecht sluit 2022 af met overtuigende zege bij hekkensluiter: 'Heel goed voetbal'

FC Utrecht viert de openingstreffer van Taylor Booth op bezoek bij rode lantaarndrager FC Volendam
FC Utrecht viert de openingstreffer van Taylor Booth op bezoek bij rode lantaarndrager FC Volendam © Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft de laatste wedstrijd van 2022 bij hekkensluiter FC Volendam op overtuigende wijze gewonnen. De wedstrijd in de eredivisie eindigde in 0-4. Het is de vierde zege op rij voor de ploeg van Henk Fraser.

Ranglijst

Op de ranglijst blijft FC Utrecht zevende, maar is het op evenveel punten gekomen als nummer zes Sparta Rotterdam. Beide hebben 24 punten uit veertien duels.

Duizendste uitdoelpunt

FC Utrecht had het betere van het spel in Volendam. Na een kwartier werd de krachtsverhouding uitgedrukt in de score. Taylor Booth schoot een rebound raak. Het was het duizendste uitdoelpunt van FC Utrecht in de eredivisie.
De Utrechters kregen in de eerste helft een paar goede kansen om de score te verdubbelen. FC Volendam kwam niet in het spel voor en stelde er nauwelijks kansen tegenover. Alleen in het laatste deel van de eerste helft was het team uit het vissersdorp dreigend. De ruststand was 0-1.

Invallers belangrijk

In de tweede helft bleef FC Utrecht heer en meester en liep het uit in de score. Invallers speelden daarbij een belangrijke rol. Bas Dost kopte in de 74ste minuut raak na een assist van invaller Othmane Boussaid.
Ook bij de 0-3 van Van de Streek was Boussaid de aangever. Het slotakkoord was voor Can Bozdogan. De invaller stond een paar seconden in het veld en tekende met afstandsschot voor de 0-4. Met de riante zege gaat FC Utrecht nu de vervroegde winterstop in vanwege het WK.

Bizarre kwaliteit

Ondanks de 0-4 winst zag Fraser verbeterpunten. "We hadden telkens een man over op het middenveld. Na de 0-1 voorsprong moesten we er veel meer uithalen. In de eindfase van de eerste helft kwamen we nog goed weg. Dat mocht niet gebeuren. Ik heb in de rust gezegd dat ervaren spelers dat moesten herkennen."
FC Utrecht was wel grotendeels de baas op het veld, vond Fraser. Daarbij gaf de coach een compliment aan zijn keeper Vasilios Barkas. Fraser: "Op 0-2 en 0-3 pakte hij twee fantastische ballen. Hij blijft een gigant. Als je zo weinig te doen hebt en er dan toch staat. Dat vind ik echt een bizarre kwaliteit."
FC Utrecht-trainer Henk Fraser in gesprek met verslaggever René van den Berg

Betere tegenstanders

Ook doelpuntenmaker Van de Streek vond dat zijn FC Utrecht goed voor de dag kwam. "We hebben de laatste weken vooral door vechtlust gewonnen. Vandaag hebben we duidelijk met heel goed voetbal gewonnen. FC Volendam vond ik niet al te goed, maar als we dit tegen betere tegenstanders op de mat kunnen leggen, maken we echt stappen."
FC Utrecht krijgt daar in de eerstvolgende wedstrijd al de kans voor. Nummer drie Feyenoord komt op bezoek op 8 januari.
FC Utrecht-doelpuntenmaker Sander van de Streek: 'Wij waren heel goed'

FC Volendam - FC Utrecht: 0-4

15' Taylor Booth (0-1)
74' Bas Dost (0-2)
84' Sander van de Streek (0-3)
90' Can Bozdogan (0-4)

Scheidsrechter: Sander van der Eijk

Liveblog:

90+4' AFGELOPEN! FC Utrecht boekt de vierde zege op rij in het laatste duel van 2022.
De 0-4 van FC Utrecht
90+2' DOELPUNT FC UTRECHT! Bozdogan staat een paar seconden in het veld en maakt de 0-4 met een afstandsschot.
90' Driedubbele wissel FC Utrecht. Van de streek, Klaiber en Toornstra uit, Maeda, Bozdogan en Ter Avest in.
De 0-3 van Van de Streek in Namen & Rugnummers
84' DOELPUNT FC UTRECHT! Van de Streek schiet raak. Weer is de assist van Boussaid.
79' Goede kans FC Volendam. Uit het niets is daar Oristanio met een schot. Barkas komt uit en voorkomt de aansluitingstreffer. De Griek raakt geblesseerd bij de redding, maar kan na een blessurebehandeling verder.
De 0-2 van Dost
74' DOELPUNT FC UTRECHT! Dost kopt het duel in het slot op aangeven van invaller Boussaid. Het is de zesde treffer van de boomlange spits. Daardoor is hij gedeeld topscorer met Douvikas.
72' Direct na een kleine kans voor FC Utrecht komt FC Volendam eruit via Veerman. De invaller wordt echter afgevlagd vanwege buitenspel.
67' "Er zit geen venijn in het spel van FC Volendam", zegt Van den Berg.
64' Wissel FC Utrecht. Redan uit en Younes in. En twee wissels bij FC Volendam: Zeefuik en Plat uit, Veerman en Benamar in. Deze twee invallers speelden eerder bij FC Utrecht.
64' Goede kans FC Utrecht. Redan schiet net naast.
61' "FC Utrecht schuift heen en weer en FC Volendam komt niet in het spel. Het wordt een beetje een saaie wedstrijd zo", zegt analist Van der Meer.
56' Smerige overtreding van Zeefuik, die daarvoor geel krijgt. De aanvaller blesseert Van den Hoorn aan het been. Van den Hoorn kan wel verder.
56' Noodgedwongen wissel FC Utrecht. Booth uit met een blessure, Boussaid in.
55' "FC Volendam wil wel deze wedstrijd, maar het lukt niet. Niet vreemd dat het onderaan staat in de eredivisie", zegt commentator Pieter van Schaik.
52' Van de Streek krijgt geel. De middenvelder is te laat en maakt een overtreding.
46' Booth, de man van de 1000ste goal, trapt af. Bij FC Volendam een nieuwe naam: Walid Ould-Chikh valt in voor Buur.
47' Nog een vrije trap voor de thuisploeg, maar de ruststand is 0-1.
47' FC Volendam krijgt hun beste kans in de blessuretijd. FC Utrecht heeft wel het betere van het spel in de eerste helft.
46' Kans FC Utrecht. Booth schiet in de handen van de doelman.
45' Twee minuten extra tijd.
43' FC Volendam blijft het proberen. Een kopbal gaat naast.
39' FC Utrecht komt goed weg. Oristiano lijkt binnen de zestien te worden neergehaald, maar het is er net buiten. De daaropvolgende vrije trap gaat in de muur.
38' "FC Volendam speelt 1-op-1 achterin. Daar moet FC Utrecht van profiteren met de snelle Redan", zegt analist Van der Meer.
35' De wedstrijd zit niet in de beste fase. Het is rommelig van beide kanten.
32' FC Volendam is aanvallend onmachtig en FC Utrecht heeft controle.
25' Klaiber dichtbij de 0-2. Het schot van Klaiber gaat net langs het aluminium. "FC Utrecht speelt prima", zegt Van den Berg.
Luister hier de 0-1 van FC Utrecht
15' DOELPUNT FC UTRECHT! Booth, de uitblinker van vorige week, schiet uit een rebound raak. Het is de 1000ste uitgoal van FC Utrecht in de eredivisie en tevens het tweede doelpunt van het seizoen van Booth.
14' Bijna een eigen goal van FC Volendam. Dost neemt aan en Plat komt aanstormen. Terwijl hij dit doet, loopt hij bijna de bal in de eigen goal.
9' "FC Utrecht staat heel erg naar achter. Je laat hiermee het initiatief aan FC Volendam", zegt analist Erik van der Meer.
6' "De openingsfase is aardig om te zien. FC Volendam verstopt zich niet", ziet Namen & Rugnummers-commentator René van den Berg. Grote kansen blijven echter nog uit.
4' Toornstra gaat met een schreeuw naar de grond na een overtreding van Murkin. Het spel ligt even stil, maar de middenvelder kan verder.
1' Eiting heeft de wedstrijd in gang gezet.

Opstellingen:

FC Volendam: Stankovic - Plat, Mbuyamba, Mirani (c), Murkin - Buur, Oristanio, Eiting - B. Ould-Chikh, Zeefuik, El Kadiri
FC Utrecht: Barkas - Klaiber, Van der Hoorn, Sagnan, Van der Maarel (c) - Toornstra, Brouwers, Van de Streek - Redan, Dost, Booth

Warmlopen:

- Lees hier de voorbeschouwing op de wedstrijd.
- FC Utrecht staat in de eredivisie zevende met 21 punten, hekkensluiter FC Volendam is de hekkensluiter met zes punten.
- In de eredivisie ontving FC Volendam FC Utrecht 19 keer eerder. De Utrechters wonnen zeven keer, de Volendammers zes keer.
- De laatste keer dat FC Volendam - FC Utrecht gespeeld werd was in 2009. Toen werd het 0-0.
- Bij FC Volendam spelen voormalig FC Utrecht-spelers Henk Veerman, Benaissa Benamar, Bilal Ould-Chikh en El Kadiri.
- Topscorer aan de zijde van FC Utrecht is Tasos Douvikas met zes treffers. Bij Volendam is Robert Mühren met drie treffer topscorer.