FC Utrecht boekt tegen FC Groningen derde zege op rij en klimt naar zevende plek: 'Bij de strot gegrepen'

Taylor Booth was de uitblinker bij FC Utrecht tegen FC Groningen
Taylor Booth was de uitblinker bij FC Utrecht tegen FC Groningen © Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft de derde overwinning op rij geboekt in de eredivisie. De ploeg van Henk Fraser kwam in Stadion Galgenwaaard op een 0-1 achterstand tegen FC Groningen, maar won uiteindelijk met 2-1. Sander van de Streek maakte de winnende in de slotfase.

Ranglijst

FC Utrecht heeft de zevende plek op de ranglijst weer overgenomen van sc Heerenveen. De Utrechters hebben 21 punten uit dertien wedstrijden. Nummer zes Sparta heeft twee punten meer.
Na twee zeges op rij begon FC Utrecht ongewijzigd aan de wedstrijd tegen FC Groningen. De beginfase was voor FC Groningen, dat een aantal mogelijkheden kreeg. Vervolgens kwam het spel meer in evenwicht.

Beste kansen FC Utrecht

FC Utrecht had de beste kansen in de eerste helft, vooral via clubtopscorer Tasos Douvikas. Zijn grootste mogelijkheid ontstond na ruim een half uur. De Griek kreeg de bal op een presenteerblaadje na een mooie aanval, maar hij schoot van dichtbij wild naast.
Hoewel de thuisploeg de beste kansen creëerde, ging FC Groningen met een 0-1 voorsprong de rust in. Ricardo Pepi kreeg de bal bij Florian Krüger, die van dichtbij binnengleed in de 40ste minuut.

Uitblinker scoort

In de tweede helft bleef FC Utrecht aandringen. De ploeg van Fraser werd na ruim een uur beloond. Na een mooie aanval schoot uitblinker Taylor Booth de gelijkmaker binnen. Daarna ging FC Utrecht op jacht naar de voorsprong. En die hing in de lucht.
Van de Streek zorgde in de slotfase voor de verlossing. Invaller Amin Younes sneed naar binnen en gaf voor, waarna de middenvelder de winnende treffer binnengleed in de laatste thuiswedstrijd van 2022.
Luister hier de winnende treffer van Sander van de Streek in Namen & Rugnummers

Geldingsdrang

Fraser zag zijn ploeg in de tweede helft beter voor de dag komen dan in de eerste helft. Fraser: "De steun van het publiek is me het meest bijgebleven, maar het is mij nog niet gelukt om FC Utrecht een hele wedstrijd goed te laten spelen. De mannen kunnen het wel. Is het wedstrijddruk? Is het geldingsdrang? De jongens willen wel, maar zijn af en toe nog onrustig."
Trainer Henk Fraser in gesprek met verslaggever René van den Berg
Na de 1-1 wilde ik het niet vieren, maar gelijk de bal halen en weer scoren
Amin Younes, invaller FC Utrecht
Younes keerde na lange tijd terug in het eerste van FC Utrecht. En dat deed de aanvaller niet onverdienstelijk met de assist bij de winnende. Wat opviel was zijn geldingsdrang. "Ik wilde de achterstand hoe dan ook omdraaien. Na de 1-1 wilde ik het niet vieren, maar gelijk de bal halen en weer scoren. We hadden Groningen bij de strot. Het waren een goede dertig minuten."
Amin Younes van FC Utrecht over onder meer zijn assist bij de winnende treffer

Gamen met vrienden in Amerika

Booth was zoals gezegd de grote man bij FC Utrecht. Echter gaat de Amerikaan het allesbehalve groots vieren. "Ik ga relaxen en op de PlayStation het spel Call of Duty spelen met mijn vrienden in Amerika. Ik ben beter in PlayStation dan voetballen op het veld", zegt Booth met een lach.
Taylor Booth, uitblinker bij FC Utrecht, blikt terug op zijn wedstrijd tegen FC Groningen

FC Utrecht - FC Groningen: 2-1

40' Florian Krüger (0-1)
62' Taylor Booth (1-1)
84' Sander van de Streek (2-1)

Scheidsrechter: Edwin van de Graaf

Liveblog:

90+4' Afgelopen! FC Utrecht wint.

90+4' De laatste minuut loopt. FC Groningen dringt nog even aan.
89' Publiekswissel FC Utrecht. Booth uit, Kluivert in. Ook een wissel bij FC Groningen: Dankerlui uit, Nnonge in.
84' DOELPUNT FC UTRECHT! Daar is de verdiende voorsprong. Van de Streek glijdt van dichtbij binnen na een knappe voorbereidende actie van invaller Younes.
80' Driedubbele wissel FC Groningen. Määttä, Krüger en Valente uit. Oratmangoen, Kalley en Lundqvist in.
79' Booth krijgt geel voor vasthouden.
78' FC Groningen op de knieën, maar niet knock-out. FC Utrecht krijgt een paar goede kansen op een rij, maar het blijft 1-1.
75' "Groningen weet het combinatiespel niet meer te vinden. Utrecht verdient de voorsprong", zegt Van den Berg.
69' Kans FC Utrecht. Booth schiet, maar Leeuwenburgh ligt in de weg. Sagnan heeft ondertussen geel.
69' "FC Utrecht is op jacht naar de 2-1. FC Groningen komt niet meer aan voetballen toe", zegt commentator Pieter van Schaik.
68' Wissel FC Utrecht. Douvikas uit, Dost in.
De 1-1 van FC Utrecht
62' DOELPUNT FC UTRECHT! Uitblinker Booth is het eindstation van een mooie aanval.
59' "Het tempo bij FC Utrecht moet omhoog. Hup", zegt Kruys.
57' Dubbele wissel FC Utrecht. Brouwers en Redan uit, Boussaid en Younes in.
54' Twee corners op rij voor FC Utrecht. Treffers blijven uit. De hoekschop is een wapen van FC Utrecht dit seizoen, het scoorde er al meerdere keren uit.
47' Redan krijgt een duwtje in de rug, maar scheidsrechter Van de Graaf vindt het geen penalty. Daaropvolgend krijgt FC Utrecht een corner, die niks oplevert.
46' FC Utrecht is ongewijzigd begonnen aan de tweede helft. Booth, die geblesseerd raakte op slag van rust, kan dus verder.
Luister hier de 0-1 van FC Groningen
46' Rust. De spelers zoeken de kleedkamer op, behalve Booth. Hij wordt behandeld vanwege een blessure.
45' De extra tijd is een minuut.
45' Vlam in de pan. Valente geeft een elleboog aan Brouwers. Vervolgens vliegen spelers op elkaar af. De opgewonden Klaiber krijgt geel. Ook Valente krijgt een gele prent.
42' Aarzeling en treuzelen. Zo komt FC Utrecht niet tot scoren en krijgt het de 0-1 tegen. Dat is het verhaal van de eerste helft", zegt Van den Berg.
40' DOELPUNT FC GRONINGEN! De vrijgespeelde Pepi krijgt de bal bij Krüger, die van dichtbij de 0-1 binnenglijdt. "FC Utrecht verdedigt aarzelend", vertelt Van den Berg.
39' Er kan een streep door een goede kans voor Van de Streek vanwege buitenspel.
36' Weer een goede kans FC Utrecht. Booth schiet in de korte hoek. Doelman Leeuwenburgh houdt de 0-0 op het scorebord.
De beste aanval van FC Utrecht in Namen & Rugnummers
33' Douvikas krijgt de 1-0 op een presenteerblaadje. Echter schiet de aanvaller wild naast. "De beste aanval tot nu toe", vindt Kruys. Van den Berg: "FC Utrecht krijgt tot dusver de beste kansen."
31' FC Utrecht had de afgelopen fase iets meer overwicht, maar nu meldt FC Groningen zich weer. De bezoekers krijgen twee corners in korte tijd. Gevaar blijft uit.
26' Van de Streek zijn schot wordt geblokt. "Voordat hij schiet zie ik aarzeling bij Van de Streek", zegt Van den Berg.
24' Schitterende actie van Booth. Hij stoomt op langs de zijlijn en steekt de bal op Douvikas. Zijn schot wordt gekeerd door keeper Leeuwenburgh.
19' FC Utrecht komt beter in de wedstrijd en krijgt opnieuw een mogelijkheid. Een omhaal van Douvikas gaat naast.
17' Kans FC Utrecht en weer is het Douvikas. De Griek kopt een paar meter naast.
12' FC Groningen is dichtbij de openingstreffer. Tukker Te Wierik schiet van dichtbij. Barkas blinkt zoals vaker uit. Echter wordt gevlagd voor buitenspel.
11' "De wedstrijd is vermakelijk. Het begin was voor FC Groningen, maar nu is het in evenwicht", ziet analist Gert Kruys.
7' Eerste mogelijkheid FC Utrecht. Clubtopscorer Douvikas schiet, maar het schot mist kracht. Een FC Groningen-speler werkt de bal weg.
6' De wedstrijd speelt zich vooral af op de helft van FC Utrecht. De Groningers komen tot mogelijkheden, maar die leveren geen problemen op voor Barkas.
2' Eerste waarschuwing voor FC Utrecht. Pepi schiet een paar centimeter naast. "FC Groningen doet het meest van zich spreken in het begin", zegt commentator René van den Berg in Namen & Rugnummers.
1' Redan van FC Utrecht heeft afgetrapt tegen zijn oude ploeg FC Groningen.

Opstellingen:

FC Utrecht: Barkas - Klaiber, Van der Hoorn, Sagnan, Van der Maarel (c) - Toornstra, Brouwers, Van de Streek - Redan, Douvikas, Booth
FC Groningen: Leeuwenburgh - Dankerlui, Kasanwirjo, Te Wierik, Sverko, Määttä - Pelupessy (c), Duarte, Valente - Krüger, Pepi

Warmlopen:

- FC Utrecht en FC Groningen troffen elkaar 56 keer. De Utrechters wonnen 25 keer, speelden 15 keer gelijk en gingen 16 keer onderuit.
- De vorige keer dat FC Utrecht en FC Groningen tegen elkaar speelden was ook in stadion Galgenwaard. De bezoekers namen toen de punten mee naar het noorden: 1-3.
- Op basis van statistieken mag worden verwacht dat FC Utrecht gaat scoren tegen FC Groningen. Vorige week speelden de Groningers met 0-0 gelijk bij FC Emmen. De laatste keer dat ze de nul hielden in opeenvolgende wedstrijden was lang geleden, mei 2021 om precies te zijn.
- Tasos Douvikas is de clubtopscorer bij FC Utrecht met zes goals. Vorige week tegen Heerenveen was de Griek eenmaal trefzeker. Mede-aanvaller Bas Dost volgt met vijf doelpunten.
- Daishawn Redan, Mimoun Mahi en Django Warmerdam van FC Utrecht hebben een verleden bij FC Groningen.