Vasilis Barkas: van pispaal bij Celtic tot wekelijkse held bij FC Utrecht

© Orange Pictures
Utrecht - De kritiek op Vasilis Barkas was niet van de lucht bij Celtic. Ze vonden het de slechtste keeper die ze ooit gehad hadden bij de Schotse topclub. Fans en journalisten waren het daar over eens. En dat hij het bij FC Utrecht zo goed doet, daar snappen ze in Glasgow helemaal niks van. Een Berg Sport ging vrijdag over Barkas, met als studiogast de keeperstrainer van FC Utrecht, Harald Wapenaar.
Die wil zijn rol vooral niet overschatten. "De invloed van een keeperstrainer is hooguit vijf procent. Ik train zoals gewend ben om te trainen", zegt Wapenaar. "En op dit moment denk ik dat zich uitstekend voelt, en dat hij ook uitstekend presteert." De eerste indruk was dat de Griek een lijnkeeper zou zijn. "Maar dat deze gast ook buiten de vijfmeter zijn ballen pakt, dat hebben we wel gezien."
Een Berg Sport met Harald Wapenaar
Wapenaar volgde afgelopen zomer Stefan Postma op als keeperstrainer bij FC Utrecht. "Ze moesten denk ik wel aan me wennen. Ik denk dat ik anders train dan de gemiddelde keeperstrainers die ze gewend waren," zegt Wapenaar. "Ik wil graag hard trainen en ze elke dag verrassen."
De voormalig aanvoerder van FC Utrecht heeft ook begrip voor Fabian de Keijzer, die genoegen moet nemen met een plek op de bank. "Die is best wel teleurgesteld. Hij was eerste keeper, komt terug van een blessure en nu heeft hij Barkas voor zich."
Mike van den Hoorn over Vasilis Barkas
Sean Klaiber over Vasilis Barkas
Op de vraag of Barkas te houden is voor FC Utrecht is Wapenaar duidelijk. De Griek, die wordt gehuurd van Celtic, is te duur, denkt Waopenaar. "Dat is een utopie. Hij heeft een transfer voor zo'n acht miljoen gemaakt van AEK naar Celtic. Toen ik zag dat hij beschikbaar was en op internet zijn data zag heb ik Jordi Zuidam geadviseerd hem te nemen, want beter zouden we ze niet krijgen."
Maar daarmee was Barkas nog niet binnen. "Hij kende mij niet, ik kende hem niet", zegt Wapenaar. "En hij wilde eerst een gesprek met de keeperstrainer. Dus toen hebben we een dik half uur met elkaar gesproken. Dat heeft hem wel over de streep getrokken."
Mark van der Maarel over Vasilis Barkas