FC Utrecht achtste na belangrijke thuiszege op Sparta: 'Team gezien dat bereid is om te knokken'

Redan maakte de 1-0 namens FC Utrecht
Redan maakte de 1-0 namens FC Utrecht © Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft een belangrijke overwinning geboekt op Sparta Rotterdam: 3-1. Hierdoor is de ploeg van trainer Henk Fraser van de tiende naar de achtste plek geklommen in de eredivisie en daardoor zijn de Utrechters de aansluiting met de subtop niet verloren.
De manier waarop wij vandaag met zijn alle energie in de wedstrijd hebben gelegd moet de basis zijn
Luuk Brouwers

Twee keer goed uit kleedkamer

FC Utrecht begon goed aan de wedstrijd. Na zes minuten was het Daishawn Redan die de 1-0 op het scorebord zette. Na een knappe aanval kwam de voorzet van Taylor Booth op het hoofd van Redan. Het was voor de aanvaller zijn eerste doelpunt van het seizoen.
Tussen minuut 30 en minuut 40 waren er kansen over en weer. De keepers van beide ploegen werden getest maar gescoord werd er niet.
Na rust was het wel snel raak. En opnieuw werd de Utrechtse treffer gemaakt via een kopbal. Booth nam de hoekschop en Tasos Douvikas zette zijn hoofd er tegen aan: 2-0. De stand op het scorebord was comfortabel, het spel niet. Sparta bleef aandringen.
Maar in de 80e minuut kon er aan de zijde van Utrecht rustig worden ademgehaald. Sean Klaiber maakte op onberispelijke wijze de 3-0. De verdediger schoot de bal van zo'n 25 meter binnen. Vlak na de 3-0 werd het toch weer iets spannender. Namens Sparta kopte Joshua Kitolano de 3-1 in het doel.

Ranglijst

FC Utrecht staat na de zege op Sparta achtste met 15 punten. De Rotterdammers staan zesde met twee punten meer. Het gat met nummer vijf FC Twente is zeven punten.

Drie punten het belangrijkst

Verslaggever René van den Berg concludeerde dat Luuk Brouwers zijn beste wedstrijd sinds zijn komst naar FC Utrecht heeft gespeeld. "Dat denk ik wel", reageerde Brouwers. De middenvelder stond in de ruit op het middenveld aan de rechterkant. "Op deze positie kan ik iets meer mijn energie kwijt. Daar was ik blij mee. Maar de manier waarop wij vandaag met zijn alle energie in de wedstrijd hebben gelegd moet de basis zijn."
FC Utrecht-middenvelder Luuk Brouwers in gesprek met verslaggever René van den Berg
"Ik heb een team gezien dat bereid is om te knokken", zei hoofdtrainer Henk Fraser na afloop. "Je moet als team spelen en daarvoor moet je fit en fris zijn. Als je niet als team speelt dan ben je kwetsbaar."
Hoofdtrainer Henk Fraser over de zege op Sparta
Trainer Fraser liet zijn ploeg opnieuw met een ander systeem spelen. "Ik denk dat het een kracht is in het huidige voetbal als je meerdere systemen kan spelen. Als de resultaten niet goed zijn dan zeggen mensen dat je teveel aan het wisselen bent maar ik denk dat het een kracht is."
"Ik heb geloof in mijn spelers dat ze verschillende systemen kunnen hanteren", legt Fraser uit. "We hebben een stap gezet vandaag. We moeten nu in de volgende drie wedstrijden de volgend stappen zetten."

Eerste treffer voor Redan

Redan speelde een goede voorbereiding en scoorde daarin aardig wat goals. In de eerste tien speelrondes van de eredivisie bleef hij vervolgens droog staan. "Dat is natuurlijk frustrerend. Ook omdat ik de kansen wel kreeg."
"Maar nu ben ik blij met mijn eerste goal en daarmee kan ik verder", zei de doelpuntenmaker. "Ik wil het altijd goed doen, altijd winnen. Misschien heb ik mijzelf ook wel teveel druk opgelegd."
Daishawn Redan: 'Ik was zoekende naar mijn eerste goal'

FC Utrecht - Sparta Rotterdam: 3-1

6' Daishawn Redan (1-0)
48' Tasos Douvikas (2-0)
80' Sean Klaiber (3-0)
84' Joshua Kitolano (3-1)