Sportlust'46 is binnen en buiten de lijnen klaar voor FC Utrecht: 'Er zijn weleens gekkere dingen gebeurd'

De laatste training van Sportlust'46 voor het bekertreffen met FC Utrecht
De laatste training van Sportlust'46 voor het bekertreffen met FC Utrecht © RTV Utrecht
Woerden, Utrecht - Al weken is de organisatie van Sportlust'46 bezig met het bekerduel van donderdagavond tegen regiogenoot FC Utrecht. Bij trainer Jochem Twisker van de Woerdense derdedivisionist begint het inmiddels ook te kriebelen. Ondanks dat er tegen een eredivisionist wordt gespeeld bereidt hij zijn ploeg niet anders voor dan normaal. En een stunt? Daar wordt heel stiekem op gehoopt.
Zondagmiddag half drie. Wie denkt dat Twisker met een kladblok op schoot klaar zat om FC Utrecht tegen PSV te analyseren komt bedrogen uit. "Maar ik heb het duel natuurlijk wel teruggekeken", zegt de oefenmeester. Een zwak FC Utrecht ging in Eindhoven met 6-1 onderuit.
De derdedivisionist uit Woerden treft de Utrechtse eredivisionist daarom misschien wel op het juiste moment. Als aangeschoten wild. "Ze zullen niet overlopen van vertrouwen. Maar de wedstrijd van donderdag is natuurlijk een ander verhaal dan de eredivisie", zegt Twisker.
Sportlust'46 is klaar voor het bekertreffen met FC Utrecht

Geen andere voorbereiding

"Het klinkt misschien raar maar ik bereid mijn ploeg hetzelfde voor als elke wedstrijd", zegt Twisker. "We bekijken beelden en maken een plan. Maar tegen een eredivisionist heb je natuurlijk wel te maken met een verschil in tempo. Dus je kan hele mooie plannen maken maar dan moet je het wel bij zien te houden."
Als oefenmeester nam Twisker het in het bekertoernooi al met Spakenburg op tegen betaald voetbalclubs NAC en Telstar en met De Dijk tegen Ajax en Vitesse. "Maar als trainer speel je wedstrijden om te winnen en die kans is nou net wat kleiner in die ontmoetingen."

Het duel in de eerste ronde van de KNVB Beker tussen Sportlust'46 en FC Utrecht begint donderdagavond om 18.45 uur. De wedstrijd is via verslaggevers René van den Berg, Menno Schilder en analist Gert Kruys live te volgen in een extra uitzending van Namen en Rugnummers (93.1FM).

Trotse keeper

Bij Sportlust'46 staat Romero Antonioli onder de lat. De sluitpost krijgt voor het eerst te maken met spelers uit de eredivisie. "Ik denk niet dat ik er anders naar kijk. Het zijn ook gewoon mensen, de bal is gewoon rond."
Naar de spelers van FC Utrecht kijkt de sluitpost nuchter. Maar hij verheugt zich natuurlijk wel op de wedstrijd. "Ik kijk misschien wel het meeste uit naar de opkomst. Dat je je familie en vrienden ziet staan. Dat is denk ik wel iets om trots op te zijn."
Met FC Utrecht als de grote favoriet in het duel komt Antonioli waarschijnlijk vaak in beeld. "Dat zou betekenen dat ik het druk heb gehad, maar dat verwacht ik ook wel. Als keeper wil je je natuurlijk altijd laten zien dan kan je jezelf onderscheiden", zegt de doelman. "Maar ik teken er ook voor als we winnen en ik maar twee keer hoef uit te trappen."
Ik denk dat we wel wat geld overhouden, maar je wordt er niet rijk van
Patrick Verdoold, bestuurslid Sportlust'46

Een hele organisatie maar geen rinkelende geldmachine

Het bestuur van Sportlust is al weken bezig met de organisatie van het bekerduel. "Er komt wat op je af als amateurclub", zegt bestuurslid commerciële zaken Patrick Verdoold. "Het geeft druk op een organisatie waar je met allemaal vrijwilligers te maken hebt. Maar het is wel heel gaaf om mee te maken."
Het organiseren van de wedstrijd kost niet alleen tijd en energie maar ook geld. Er is onder andere geïnvesteerd in speciale lichtinstallaties, horeca, beveiliging, hekwerk, aggregaten en nog veel meer. "We hopen natuurlijk dat het rendabel is. Ik denk dat we wel wat overhouden, maar je wordt er niet rijk van."
Verdoold merkt dat het duel leeft in Woerden. "Iedereen heeft het erover. Mijn vrouw wordt er weleens gek van. Als we nu ergens komen gaat het direct over Sportlust", zegt het bestuurslid. De verwachting is dat er zo'n 3000 toeschouwers aanwezig zullen zijn op Sportpark Cromwijck. "Het is helemaal uitverkocht."

FC Utrecht kwam in het verleden in het bekertoernooi al 23 keer in actie tegen een amateurclub. Slechts drie keer werd verloren.

In 1987/1988 was Top Oss in de eerste ronde met 1-0 te sterk. In 1996/1997 won Feyenoord in de poulefase met 2-3. Het jaar erop ging FC Utrecht in de poulefase met 3-1 onderuit tegen Noordwijk.

Stunt mogelijk?

Als het aan Verdoold ligt dan stunt Sportlust tegen FC Utrecht en gaat de club een ronde verder. "Maar misschien dan een uitwedstrijd. Nee, we zien het wel. Ik hoop op een hele leuke avond. En dat we dan denken 'Als het moet dan doen we het gewoon nog een keer'." Maar donderdagavond heeft Sportlust in ieder geval het thuisvoordeel. "En we spelen op kunstgras, dat zijn zij niet gewend", zegt Verdoold hoopvol.
Trainer Twisker weet wat er nodig is voor zo'n stunt. "Als FC Utrecht niet het tempo speelt dat ze horen te spelen als eredivisieploeg dan kan het een wedstrijd worden. En dan zijn er weleens gekke dingen gebeurd. Maar dat blijven natuurlijk uitzonderingen", zegt Twisker. Maar wat moet Sportlust dan doen om FC Utrecht te verslaan? "Het is meer wat moet FC Utrecht doen om van ons te verliezen? Dan moeten ze het bont maken denk ik."