Live op Radio M: Hercules hoopt op bekerprimeur, ook Spakenburg in actie

In 2017 speelde Hercules in Stadion Galgenwaard al in het bekertoernooi tegen FC Groningen
In 2017 speelde Hercules in Stadion Galgenwaard al in het bekertoernooi tegen FC Groningen © RTV Utrecht
Utrecht. Bunschoten - In de eerste ronde van de KNVB beker komen vanavond Hercules en Spakenburg in actie. Hercules speelt thuis tegen eerstedivisionist NAC. De Utrechters wonnen nog nooit van een profclub. Spakenburg ontvangt TEC uit Tiel, dat net als de ploeg van trainer Patrick Loenen in de tweede divisie uitkomt.
Hercules, dat in de voorronde Ter Leede en Excelsior Maassluis uitschakelde, speelt de thuiswedstrijd overigens niet op het eigen sportpark Voordorp. Omdat de lichtinstallatie daar niet sterk genoeg is voor een tv-registratie, wordt uitgeweken naar Zoudenbalch, het complex van de academie van FC Utrecht.
De vorige keer dat Hercules een profclub trof werd ook al aangeklopt bij de betaalde buren. De wedstrijd tegen FC Groningen, in 2017, werd in de Galgenwaard gespeeld en met 4-2 verloren. Het is de enige keer dat Hercules om de KNVB beker tegen een profclub speelde.
Hercules is momenteel de nummer 2 van de derde divisie B, en is dit seizoen in eigen huis nog ongeslagen. NAC, winnaar van de KNVB beker in 1973, staat op een teleurstellende 14e plaats in de eerste divisie, en won slechts één van de vijf uitwedstrijden die het dit seizoen speelde. Bij de Brabantse club speelt Ody Velanas uit Zeist, die meer dan honderd wedstrijden in de eerste divisie speelde voor Jong FC Utrecht.

NAC speelde vier keer eerder een bekerduel tegen een amateurclub uit onze provincie en verloor nog nooit. In 1972 eindigde Elinkwijk - NAC in 0-4. In 2006 won NAC de uitwedstrijd tegen IJsselmeervogels met 4-2 en twee jaar later waren de Bredanaars op Panhuis met 3-1 te sterk voor GVVV. Spakenburg maakte het NAC in 2014 erg lastig, op de Westmaat werd het toen 3-4.

Spakenburg al drie thuisduels zonder treffer

Spakenburg is in de competitie de laatste weken niet goed op dreef. Een zege in beker zou daarom goed uitkomen: goed voor het vertrouwen en wellicht een keerpunt in de competitie. De Blauwen staan elfde, en hebben zes punten meer dan tegenstander TEC, dat op de voorlaatste plaats staat.
In de competitie leed Spakenburg drie thuisnederlagen op rij. Bovendien slaagde het er in geen van die drie duels in een doelpunt te maken. TEC wist in de tweede divisie al vijf duels niet te winnen, maar speelde de laatste drie wedstrijden wel gelijk.
In competitieverband troffen Spakenburg en TEC elkaar vijf keer. Drie keer won Spakenburg, één keer TEC. Op de Westmaat is de score voor Spakenburg honderd procent: drie keer gespeeld, drie keer gewonnen. TEC scoorde nog nooit in een uitwedstrijd tegen Spakenburg.
Bij TEC is Hans van de Haar de trainer. De Amersfoorter was als speler én als trainer actief bij Spakenburg. In zijn selectie onder meer oud-Spakenburger Guido van Rijn, ex GVVV-ers Adham el Idrissi en Lars ten Teije en de voormalige DOVO-spelers Noah Staal en Bo van Essen. Mo el Makrini uit Wijk bij Duurstede speelde voor Elinkwijk.
Ramon Leeuwin heeft een verleden bij FC Utrecht en was onder meer basisspeler in de verloren bekerfinale tegen Feyenoord in 2016. De verdediger maakte in die wedstrijd het enige Utrechtse doelpunt. Kevin van Kippersluis, Jesse van Baal, Gijs Hovius brachten één of meer seizoenen door in de FC Utrecht Academie.

Hercules - NAC en Spakenburg - TEC beginnen vanavond om 20.00 uur. De wedstrijden zijn live te volgen op Radio M Utrecht, in een extra uitzending van Namen & Rugnummers.