Liveblog: FC Utrecht verliest met 1-2 tegen koploper AZ

Luuk Brouwers speelt in plaats van de geblesseerde Jens Toornstra
Luuk Brouwers speelt in plaats van de geblesseerde Jens Toornstra © Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht ontvangt vandaag in Stadion Galgenwaard koploper AZ. Bij aanvang van deze speelronde was AZ de koploper van de eredivisie. FC Utrecht kan de Alkmaarders van de koppositie af houden door ze niet te laten winnen. Het duel staat in het teken van het 900-jarig bestaan van de stad Utrecht. Rond de wedstrijd wordt hier op verschillende manieren aandacht aan geschonken.
De wedstrijd is natuurlijk LIVE te horen in Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht (93.1 FM) met commentaar van René van den Berg.

FC Utrecht - AZ 1-2

31' Myron van Brederode (0-1)
68' Yukinari Sugawara (0-2)
93' Moussa Sylla (1-2)

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Liveblog

93' Afgelopen! FC Utrecht verliest terecht met 1-2.
93' DOELPUNT FC UTRECHT! Daar is de eretreffer van Sylla. De invaller tikt van dichtbij binnen.
90' De extra tijd is drie minuten.
87' Dubbele wissel AZ. Kerkez en Dani de Wit uit, Lahdo en Mees de Wit in. Beide teams kunnen nu niet meer wisselen.
82' Goede kans FC Utrecht. Dost legt op Sylla die overschiet. "Alles of niets", zingt het thuispubliek.
81' Laatste wissel FC Utrecht. Viergever keert terug bij FC Utrecht in plaats van Sagnan, die al geel kreeg.
De 0-2 van AZ in Namen en Rugnummers
77' Geel voor Sagnan van FC Utrecht.
76' "FC Utrecht worstelt en komt vandaag niet meer boven", voorspelt Van den Berg.
74' Dubbele wissel FC Utrecht. Van de Streek en Redan uit, Douvikas en Shein in.
68' DOELPUNT AZ! Sugawara schiet de 0-2 in de kruising na een mooie aanval.
64' Weer een kans voor FC Utrecht. Eerst wordt het schot van Van de Streek gestopt, waarna Zagre de rebound naast werkt.
61' Driedubbele wissel AZ. Van Brederode, Odgaard en Dekker uit. Karlsson, Bazoer (oud FC Utrecht) en Vanheusden in
58' Beste kans van de wedstrijd voor FC Utrecht. Klaiber geeft voor en Redan heeft de 1-1 op zijn schoen, maar hij komt net tekort om binnen te schuiven.
56' Dubbele wissel FC Utrecht. Maeda en Brouwers uit, Sylla en Zagre in.
49' Grote kans AZ. Odgaard is doelman Barkas al voorbij, maar laat het maken van de 0-2 na.
48' Het spelbeeld is hetzelfde als in de eerste helft. AZ dicteert.
46' De tweede helft is onderweg.
45' Hoewel het rust is, is er van alles te zien op het veld. Topsporters uit de provincie worden op de 900e verjaardag van de stad Utrecht in het zonnetje gezet vanwege hun prestaties. Het gaat om rolstoeltennisster Diede de Groot uit Oudewater, Laura Aarts uit Zeist en Sarah Buis uit De Bilt van het nationale waterpoloteam, Renee van Laarhoven van het Utrechtse Kampong en het nationale hockeyteam en de Utrechtse zwemster Lotte Hosper.
Luister hier de openingstreffer van AZ in Namen en Rugnummers terug
45' Rust in Stadion Galgenwaard. "FC Utrecht komt niet in het stuk voor en AZ is op alle fronten beter", concludeert Van den Berg.
42' "Het lijkt of FC Utrecht met een man minder speelt. Het krijgt geen druk op AZ. FC Utrecht heeft het moeilijk", ziet Van den Berg.
40' Grote kans op de 0-2. Hatzidiakos kopt net naast.
36' "De voorsprong van AZ is verdiend", zegt commentator René van den Berg in Namen en Rugnummers.
35' Eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Brouwers, die speelt in plaats van Toornstra.
34' Kans FC Utrecht op de gelijkmaker. Topscorer Dost kopt in de handen van Verhulst.
31' DOELPUNT AZ! Brederode snijdt naar binnen en verschalkt Barkas met een schot in de verre hoek.
25' Het spel is in een rustiger vaarwater gekomen na de penaltysituatie en kansen voor FC Utrecht.
15' Twee grote kansen op rij voor FC Utrecht. Doelman Verhulst voorkomt de openingstreffer.
13' Toch geen penalty. Na overleg met de VAR vindt de scheidsrechter het geen hands.
12' Penalty voor FC Utrecht. Kerkez maakt hands na een voorzet van Klaiber. Iedereen staat klaar voor de penalty, maar dan gaat de scheidsrechter polshoogte nemen bij de VAR.
8' AZ heeft het heft in handen, maar grote kansen blijven vooralsnog uit. FC Utrecht komt er niet uit en krijgt de bal niet onder controle.
3' Een minuut applaus klinkt voor Mihai Nesu. In minuut drie omdat Nesu met rugnummer drie speelde bij FC Utrecht, waar hij een dwarslaesie opliep. De Roemeen wilde bij de wedstrijd zijn, maar dat lukte niet vanwege reisproblemen.
3' AZ houdt de lijnen gesloten en laat FC Utrecht niet voetballen.
1' Onder rook van blauw vuurwerk is het duel begonnen.

Opstellingen:

FC Utrecht: Barkas; Warmerdam , Sagnan, Van der Maarel, Klaiber; Bozdogan, Brouwers, Van de Streek; Maeda, Dost, Redan
AZ: Verhulst; Hatzidiakos, Beukema, Dekker, Kerkez; Reijnders, De Wit, Clasie; Sugawara, Odgaard, Brederode

Warmlopen:

- Vorig seizoen speelde FC Utrecht in eigen huis door een late treffer met 2-2 gelijk tegen AZ. Ook het duel tussen beide clubs in het seizoen eindigde in Utrecht in 2-2.
- FC Utrecht-verdediger Nick Viergever heeft een verleden tegen AZ. Hij begint tegen zijn oude club op de bank.
- De shirts die de spelers van FC Utrecht dragen hebben een speciaal embleem ter ere van het 900-jarig bestaan van de stad Utrecht. De gedragen shirts worden na afloop geveild. De opbrengst ervan gaat naar de Mihai Nesu Foundation.
- AZ is de enige ploeg in de eredivisie die dit seizoen nog niet verloor.
- FC Utrecht staat op dit moment negende met twaalf punten, AZ is met acht punten meer de nummer twee.
- Ten opzichte van het duel van vorige week zijn er twee wijzigingen bij FC Utrecht. Luuk Brouwers speelt in plaats van de afwezige Jens Toornstra. Amin Younes zit op de bank, Daishwan Redan begint in plaats van hem.