Biertje bij FC Utrecht wordt goedkoper, maar niet veel: 'We vragen om begrip van de supporters'

© RTV Utrecht / Peter Huting
Utrecht - FC Utrecht heeft de voedsel- en drankprijzen aangepast. Nadat er veel kritiek was ontstaan op de prijzen en kwaliteit van de hapjes en drankjes in de Galgenwaard beloofde FC Utrecht beterschap. De club is met de prijzen en het assortiment aan de slag gegaan en kwam vanochtend officieel naar buiten met veranderingen in de prijslijst.
Vanaf de komende thuiswedstrijd tegen AZ, komende zondag, gaat de prijs van een biertje met 30 cent omlaag. Voorheen koste een bekertje van 0,4 liter 4,90. Die prijs wordt nu 4,60. Een prijsdaling van 6,5 procent. FC Utrecht heeft aangegeven dat de bekers even groot blijven aangezien een kleinere maatvoering door het gebruik van zogeheten raptaps niet haalbaar is.
Het gewraakte broodje van 7 euro in de Galgenwaard
Het gewraakte broodje van 7 euro in de Galgenwaard © Christian van der Mark
FC Utrecht geeft aan dat de oude prijzen gezien de inflatie nodig waren. De kostendaling neemt de club samen met publiekscateraar Number 1 voor zijn rekening.
Financieel & Operationeel directeur Edo Keuning geeft de volgende toelichting op de website van de club: "Ik snap dat er onvrede is over stijgende prijzen en uiteindelijk zie je dat in de hele maatschappij gebeuren. De impact van corona heeft vorig jaar een groot beroep gedaan op onze supporters en ondanks dat er toen ook prijsstijgingen waren hebben we die niet doorgevoerd in onze prijzen. Dat betekent dat je dit seizoen een stijging moet inhalen die je vorig seizoen niet hebt doorgevoerd. Uiteindelijk zie ik ook dat de reactie van supporters is dat de prijzen te snel zijn opgelopen."
Alles bij elkaar denk ik dat we luisteren naar onze supporters
Edo Keuning
“Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om samen te werken met een cateraar die zelf ook weer zijn inkooprelaties heeft”, gaat Keuning verder. “Met elkaar kijk je naar hoe nu eigenlijk de prijs wordt opgebouwd en welke kosten iedereen voor zijn rekening neemt. Dat betekent dat we niet alle kosten in de hand hebben. Wat we in de hand hebben is dat er ook een voordeel is voor FC Utrecht en aan die knop kunnen wij helemaal zelfstandig draaien. In de keuze om de prijzen nu bij te stellen hebben we ook in het belang van de verbinding met onze supporters gekozen om een stukje lagere magere te accepteren.”
Ook de prijzen van de diverse broodjes gaan omlaag. Hoeveel heeft de club niet naar buiten gebracht op zijn website. De klachten van supporters over de hamburgers ging niet alleen over de te hoge prijs van 7 euro, maar ook over de kwaliteit. Uit een onderzoek kwam onlangs naar voren dat een bezoek aan FC Utrecht (toegangskaart, parkeren, een hapje en een drankje) het één na duurste dagje in de eredivisie is. Alleen Feyenoord is door de hoge parkeerkosten duurder.
Hoeveel de prijzen het afgelopen jaar omhoog geschoten zijn blijkt wel uit de prijs van een bekertje 0.0 bier. Die ging dit seizoen in de Galgenwaard van 2,50 naar 3,50. Een stijging van 40 procent. Als de club daar nu ook slechts 30 cent van afhaalt is er nog altijd sprake van een prijsstijging van 70 cent , aldus bezorgde supporters.
De grote vraag is nu of de supporters de prijsdaling groot genoeg vinden en wat hun reactie zal zijn op de overige prijs en kwaliteitsveranderingen. Dat er wat gedaan moest worden was voor FC Utrecht wel duidelijk, al vraagt de club ook begrip van de achterban..

FC Utrecht vraagt begrip

“Na goed overleg met onze partners zijn we tot de conclusie gekomen dat we de prijzen willen aanpassen”, concludeert Keuning. “Bij de eerstvolgende wedstrijd zal er een verlaging komen van de bierprijs en van frisdrank en ook in het eten hebben we prijsverlagingen doorgevoerd. Alles bij elkaar denk ik dat we luisteren naar onze supporters en dat we daar wat mee doen. Tegelijkertijd vragen we toch ook wel dat stukje begrip voor het feit dat nou eenmaal de kosten stijgen.”
FC Utrecht heeft het assortiment uitgebreid met een Kidsbox. Hierin zitten voor de jonge supporters een drankje, zakje chips en een hotdog. Wat de Kidsbox gaat kosten is nog niet bekend gemaakt.