FC Utrecht-trainer Fraser nog niet uitgepuzzeld richting Excelsior: 'Sommige dingen hebben tijd nodig'

Henk Fraser op een training van FC Utrecht
Henk Fraser op een training van FC Utrecht © RTV Utrecht
Utrecht - FC Utrecht-trainer Henk Fraser is ook bij aanvang van speelronde 8 van de eredivisie nog aan het puzzelen. De oefenmeester speelde in de interlandperiode een oefenduel waarin hij buitenspelers Naoki Maeda en Amin Younes minuten liet maken. Dat deden de twee niet onverdienstelijk. Toch is het nog maar de vraag of trainer Fraser de twee zondag tegen Excelsior laat starten.

Excelsior - FC Utrecht begint zondag om 14.30 uur en is live te volgen in Namen & Rugnummers op Radio M Utrecht (93.1 FM).

"We hebben het niet voor niets uitgeprobeerd", zegt Fraser over het spelen met Maeda en Younes op de vleugels in het oefenduel met Ajax. FC Utrecht won die wedstrijd met 1-2. "Je wil het in oefenwedstrijden goed doen. De spelers gingen voor hun kansen."
FC Utrecht-trainer Henk Fraser blikt vooruit op het duel met Excelsior
Het wel of niet inzetten van Maeda en Younes in de basiself heeft volgens Fraser te maken met de waardes die ze laten zien. "Sommige dingen hebben tijd nodig. Maar we beseffen goed dat tijd steeds korter wordt", aldus de oefenmeester. "We hebben een aantal mensen die nog niet op hun max zitten omdat ze van ver komen. De data laat zien dat ze steeds dichter bij de waardes komen die we willen zien."

Excelsior en FC Utrecht op negen punten

Excelsior staat op de ranglijst tiende, terwijl FC Utrecht met hetzelfde aantal van negen punten de nummer negen is. "Zij hebben een uitstekende start. Maar ze beseffen dat voor hun elke wedstrijd een battle is. Net als bij ons. Het wordt een belangrijke pot", aldus Fraser. Aanvoerder Viergever sluit zich bij zijn trainer aan. "Excelsior heeft een goede organisatie en er zit voetbal in de ploeg. Daar staat de trainer (Marinus Dijkhuizen uit De Meern, red) ook wel om bekend."
Ik heb de hele week goed mee kunnen trainen
Nick Viergever
Viergever is geboren in Capelle aan den IJssel onder de rook van Rotterdam. Dan heb je drie profclubs waar je uit kan kiezen om fan van te worden. Maar dat is voor Viergever niet de tegenstander van komende zondag geworden. "Dat is Sparta. Ik ben op mijn tiende bij die club gekomen. Het eerste elftal gehaald. Die club zit in mijn hart."
Maar heeft Viergever daardoor dan wel een hekel aan Excelsior? "Nee hoor totaal niet. Het is alleen maar leuk dat er drie Rotterdamse clubs zijn in de eredivisie", aldus de verdediger die in Rotterdam woont. "Ik ken het gebied goed ja. Woensdag reed ik nog langs het stadion van Excelsior."
Bekijk de aflevering van Een Berg Sport waarin vooruit wordt gekeken naar Excelsior - FC Utrecht

Historie

Excelsior en FC Utrecht stonden in Rotterdam in de eredivisie al 22 keer eerder tegenover elkaar. Daarvan wist FC Utrecht elf keer te winnen, de thuisploeg hield slecht vier keer de drie punten in Rotterdam.
De laatste keer dat dit duel werd gespeeld is alweer vier jaar geleden. Toen eindigde het duel in 3-3. Trainer Fraser nam het in zijn tijd als speler van FC Utrecht twee keer tegen Excelsior op. Op 14 september 1986 maakte Fraser een hattrick tegen de Rotterdammers. FC Utrecht won dat duel met 2-4. In datzelfde seizoen won FC Utrecht in eigen huis met 5-3 van de Rotterdammers. Toen scoorde Fraser eenmaal.

Viergever terug van blessure

In de afgelopen twee duels ontbrak Viergever vanwege een blessure. "Op de training gebeurde het. Het was een onschuldig contactmoment waarin mijn knie en enkel er niet lekker uitkwamen", aldus Viergever die er ziek van was. "Door de fase waarin we zaten. Je wil dan graag met de twee belangrijke thuisduel voor de boeg onderdeel zijn van het elftal."
"Het is nog even afwachten hoe mijn lichaam na vandaag reageert. Ik heb de hele week goed mee kunnen trainen. Het ziet er goed uit. Maar mijn lichaam moet nog wel wennen", besluit de verdediger.
FC Utrecht-aanvoerder Nick Viergever blikt vooruit op het uitduel met Excelsior