Sjors Ultee: 'FC Utrecht heeft veel goeie spelers, maar nog geen goeie samenwerking'

Sjors Ultee (rechts) aan tafel in Een Berg Sport
Sjors Ultee (rechts) aan tafel in Een Berg Sport © RTV Utrecht
Utrecht - Utrechter Sjors Ultee werd vorige maand ontslagen als trainer van Fortuna Sittard. In Een Berg Sport praat hij daarover, maar werpt ook een blik op FC Utrecht. Bij die club was hij assistent van onder anderen Robbie Alflen en Erik ten Hag.
"FC Utrecht heeft heel veel goeie spelers, maar nog geen goeie samenwerking", zegt Ultee, die direct aanvult dat hij geen collega's wil afvallen. "Het is ook niet gek. Onder Fraser speelt FC Utrecht een nieuw systeem, en dan zijn er ook nog nieuwe spelers bijgekomen na de voorbereiding."
De vraag is of het systeem van Fraser, eerst 5-3-2, later 4-4-2, het meest geschikte is voor de huidige selectie van FC Utrecht. Analist Gert Kruys vindt van niet. Hij verwijst daarbij naar de oefenwedstrijd die FC Utrecht deze week speelde tegen Ajax. Daarin speelde de ploeg met Maeda en Younes als vleugelaanvallers, en won met 2-1. "De eerste goal is een indraaiende voorzet van Maeda, en een goal van Brouwers. Die speelde in de rol die hij bij Go Ahead had, dat ligt hem veel beter."
Gert Kruys
FC Utrecht heeft veel goeie spelers, de puzzel moet nu gelegd gaan worden
Kruys roemt ook de rol van Younes, die aan de basis stond van de tweede goal in het oefenduel. "Dat maakt dat de trainer een luxeprobleem heeft. Hij heeft veel goeie spelers, de puzzel moet nu gelegd gaan worden." Ultee opteert ook voor vleugelspitsen. "Als je kijkt naar het Nederlands elftal, dat speelt met twee spitsen die veel bewegen. Maar FC Utrecht heeft Dost, die moet in de zestien komen."

Wissels volgens Van Gaal

Gert Kruys komt ook nog even terug op de wissels in het duel met NEC, dat vorige vrijdag in 0-0 eindigde. In dat duel wisselde Fraser vijf keer, maar bracht vijf vergelijkbare spelers in. "Die wissels veranderden weinig." Kruys en Ultee zijn het er daarbij over eens dat FC Utrecht geen controleur heeft, terwijl Fraser met Luuk Brouwers, Jens Toornstra en Sander van de Streek drie prima lopers heeft voor de tienpositie. "Veel eredivisieclubs zouden graag één van die drie erbij hebben", zegt Ultee.
Kijk hier Een Berg Sport van 23 september
In dat kader wordt ook nagepraat over het interview met bondscoach Louis van Gaal, donderdag na de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Polen. "Ik probeer 23 tot 26 spelers te selecteren die complementair aan elkaar zijn. Niet die dezelfde kwaliteiten hebben", zei Van Gaal na afloop. "Want ik kan dan met een wissel een andere speelstijl creëren omdat het een speler is met andere kwaliteiten."
Volgens Kruys zou Fraser dat ook moeten kunnen. "Hij heeft er de spelers voor." Ultee brengt iets meer nuance aan. "Van Gaal heeft zijn basis staan en kan daarin aanpassingen doen. FC Utrecht heeft het ideale elftal nog niet gevonden."