Nieuwe aanwinsten openen deuren voor ander systeem bij FC Utrecht: 'Ik ben misschien te hard van stapel gelopen'

© RTV Utrecht
Utrecht - Vlak voor het sluiten van de transfermarkt haalde FC Utrecht Sean Klaiber terug van Ajax en werd Amin Younes gehuurd van het Saoedische Al-Ettifaq. In aanloop naar het cruciale duel met Fortuna Sittard morgen hint trainer Henk Fraser op een basisplek voor Klaiber. "Hij is inzetbaar en al behoorlijk ver."
Met twee punten uit vier wedstrijden is de start van FC Utrecht niet zoals gehoopt. De laatste weken ging het vooral veel over het 5-3-2-systeem dat Fraser hanteerde. De coach van de Utrechters had gehoopt dat zijn spelers snel met het systeem uit de voeten hadden gekund. "Ik ben misschien te hard van stapel gelopen. Achteraf gezien was het beter om eerst voor stabiliteit te zorgen, maar ik ben niet paranormaal begaafd", aldus Fraser na de training vanmiddag.
Met de komst van Naoki Maeda en Amin Younes heeft FC Utrecht er twee buitenspelers bij. Met deze aanwinsten worden de opties voor Fraser groter. "Het is goed om meerdere mogelijkheden te hebben", zegt de oefenmeester die niets kwijt wilde over de speelwijze. "Op dit moment staan we er zo voor dat we niemand willen helpen. Ik wil gewoon beter presteren dan ik tot nu toe gedaan heb", zo vertelt Fraser.

Geen crisis

De start van FC Utrecht mag dan slecht zijn, trainer Henk Fraser wil niets weten van een crisis. "Dat moeten jullie doen. Ik ben gewoon bezig met mijn ploeg om betere resultaten te halen", zegt Fraser die ook niet bezorgd is om de situatie. "Je haalt vertrouwen uit een aantal dingen, maar we staan nu op een plek die niet bij ons hoort. We hebben zeker nog veel stappen te zetten."
Fraser: "Ik ben misschien te hard van stapel gelopen"

Dolgelukkige Klaiber

Sean Klaiber is terug op het oude nest. De rechtsback doorliep vanaf 2007 de jeugdopleiding van FC Utrecht om vervolgens 153 wedstrijden in de hoofdmacht te spelen. In 2020 verkaste hij naar Ajax, om na twee jaar weer terug te komen naar de domstad. "Het gaat echt heel goed. Ik ben ontiegelijk blij om weer terug te zijn. Eigenlijk had ik hier al vijf weken eerder willen zijn", vertelt Klaiber enthousiast.
De kans dat de verdediger in de basiself start tegen Fortuna lijkt groot, maar Fraser houdt nog een slag om de arm. "Ik vind dat hij behoorlijk ver is."
Als het aan Klaiber zelf ligt staat hij op het veld. "Ik ben wedstrijdfit. In mijn hoofd zou ik al 90 minuten willen spelen, maar ik ben nog wel een beetje voorzichtig. De kans is wel groot dat jullie me binnen de lijnen gaan zien", zegt de geboren Nieuwegeiner.
Sean Klaiber vindt dat hij in Amsterdam ook als persoon is gegroeid. "Ik ben een volwassen man geworden, de jaren hebben mij goed gedaan", vertelt Klaiber. Ondanks de slechte start van het seizoen is hij er van overtuigd dat het goed gaat komen. In het seizoen 2016-2017 had FC Utrecht na zes wedstrijden drie punten. In dat jaar eindigden de Utrechters vierde en haalde de club Europees voetbal via de play-offs. "Je kan minder starten aan een seizoen, maar heel lekker eindigen. Je moet soms ook in een seizoen groeien. We gaan het zien."
Klaiber: "Je moet soms ook in een seizoen groeien"

Bas Dost tipt Younes

FC Utrecht verraste met de komst van de Duitse international Amin Younes. De huurling speelde eerder in Nederland voor Ajax en wordt nu voor één seizoen gehuurd van Ettifaq FC. "Ik hou van Nederland. Ik heb hier een goeie tijd gehad. Ik ben hier om de situatie waarin FC Utrecht zit te veranderen. Ik ben er zeker van dat het gaat lukken", aldus een zelfverzekerde Younes.
De komst van Younes werd mede mogelijk gemaakt door Bas Dost. De Spits speelde samen met de Duitse vleugelspeler bij Eintracht Frankfurt. "Bas belde me deze week. We hebben een goeie relatie samen. Hij vertelde me dat er heel veel potentie in de spelersgroep zit met veel kwaliteit. Dat sprak me erg aan. Ik ben hier goed opgevangen", zo zegt de 29-jarige Duitser.
Younes trainde vandaag voor het eerst mee met de spelersgroep. "Ik ben er klaar voor, maar het is misschien nog een beetje te vroeg om al te starten", zegt de Duitser. Zijn trainer beaamt dat: "Ik wil eerst zien hoe hij er voor staat, meestal beginnen de spelers die gehaald zijn een beetje met een achterstand. Dat is ook niet meer dan logisch."
Younes: "Ik ben hier om de situatie waarin FC Utrecht zit te veranderen"