FC Utrecht ontvangt Ajax: zelfs de grootste optimisten zijn pessimistisch

© Orange Pictures
Utrecht - Als Appie Boonen en Korneel Evers in Een Berg Sport al een nederlaag voorspellen van FC Utrecht tegen Ajax, is er iets goed mis. En dat is het natuurlijk ook: na drie duels in de eredivisie, tegen RKC, Cambuur en Emmen, heeft FC Utrecht twee punten. Dat veel fans op negen uit drie hadden gehoopt uit deze reeks is goed te begrijpen. "Maar ik heb het ook altijd fout als ik zeg dat we winnen, dus hopelijk zit ik er nu ook naast", zegt Evers bij RTV Utrecht.
Zondag dus Ajax thuis, en voor de voorspellers is te hopen dat zij hun doel bereiken: de ploeg op scherp zetten. Trainer Henk Fraser heeft de afgelopen week veel besproken. "Uiteraard wat beter moet. Dat is meer dan logisch. Het is niet anders dan normaal. Het is je werk." Dat de buitenwacht het woord crisis in de mond neemt vindt Fraser niet vreemd. "Ik kan me wel voorstellen als mensen dat doen."
Zondag wacht dus Ajax. De Amsterdammers zijn ook nog zoekende na het verlies van een aantal belangrijke spelers, maar haalden wel negen uit drie. "Het is een wedstrijd waarin wij heel veel te verdienen hebben", stelt Fraser, die tegen de kampioen kan beschikken over Jens Toornstra. "Die voegt kwaliteit en ervaring toe, en drive." Over de mogelijke terugkeer van Sean Klaiber zegt Fraser niets. "Ik ga niet in op namen."
Frans van Seumeren doet dat in Een Berg Sport wel. Hij bevestigt dat de clubs in gesprek zijn, maar vermoedt dat de kans klein is dat de rechtsachter terugkeert naar de Galgenwaard. "Ajax vraagt een transfersom en dat gaan we niet doen. Hopelijk veranderen ze voor de 31e van gedachten."
Klaiber is dus nog een twijfelgeval, de terugkeer van Jens Toornstra staat wel vast. De middenvelder keerde na acht jaar Feyenoord terug bij FC Utrecht. "Bij Feyenoord vertrekken was de moeilijkste beslissing uit mijn voetballeven", zegt de middenvelder. "In acht jaar bouw je iets op. Het is een hartstikke mooie club. Dat was niet makkelijk. Maar ik ben hartstikke blij dat ik terug ben bij FC Utrecht."
Toen FC Utrecht zich meldde als kandidaat was er bij voor Toornstra weinig twijfel meer. "Ik merkte hoe graag Utrecht me wilde hebben. Dat streelt toch je ego. En dat maakte de keuze een stuk makkelijker."

Rumoer om Van der Maarel

Toornstra is er dus zondag bij tegen Ajax, en dat geldt waarschijnlijk ook voor Mark van der Maarel. De verdediger ontbrak in Emmen en dat leidde tot negatieve reacties. Want in de voetballerij hoor je altijd te staan, ook als je net vader bent geworden.
Het gaat inmiddels goed in huize Van der Maarel. "Maar het was een heftige bevalling. En door een artikel dat ik stemmingmakerij vind kan ik er bijna niet onderuit om mezelf te verdedigen door privédingen te vertellen. Ik kies ervoor om dat niet te doen", zegt Van der Maarel. "Maar ik vond het alles bij elkaar niet goed genoeg om een wedstrijd te spelen. En dat ik in goede harmonie besproken met de trainer." Die wil niets meer over de ophef zeggen. "Ik had vooraf al met Mark gesproken, dat is het belangrijkste," aldus Fraser.
Van der Maarel was er dus niet bij in Emmen, maar heeft thuis de wedstrijd wel gezien. "Misschien niet met de focus zoals ik dat tien jaar geleden zou hebben gedaan, maar ik heb gekeken." Ook Van der Maarel zag Utrecht falen en verliezen in Drenthe. "Emmen is een prima voetballende ploeg, maar als Utrecht zijnde mag je dat niet laten gebeuren."