Amateurvoetbal, de vierde divisie gaat aftrappen

Gökhan Yasar is vertrokken bij DHSC
Gökhan Yasar is vertrokken bij DHSC © Orange Pictures
Utrecht, Eemdijk - Een week na de tweede en derde divisie gaat dit weekend ook de bal rollen in de vierde divisie. In die divisie, die tot afgelopen zomer hoofdklasse heette, komen dit seizoen vier clubs uit onze provincie in actie. Op zaterdag zijn dat de oudgedienden DHSC en Eemdijk. Op zondag hebben we te maken met twee nieuwkomers: Hoogland degradeerde uit de derde divisie, Kampong speelde vorig seizoen in de 1e klasse, waar het kampioen werd en promoveerde.
In tegenstelling tot vorig seizoen zijn DHSC en Eemdijk nu wel in dezelfde poule ingedeeld, de vierde divisie B. Daarin staan veel duels tegen clubs uit het noorden en oosten op het programma, met reizen naar Vriezenveen, Buitenpost en Aalten. Dichterbij zijn de tegenstanders Huizen en SDV Barneveld. Bovendien zijn de Amsterdamse clubs Swift, WV-HEDW en de amateurs van Ajax in de vierde divisie B ingedeeld.
Eemdijk, met slechts drie nieuwe spelers in de selectie, zal onder leiding van Willem Romp opnieuw mee willen dingen naar de bovenste plaatsen. Vorig seizoen bereikten de Diekers de play-offs om promotie. In de eerste ronde was Eemdijk twee keer veel sterker dan VVOG, maar de ploeg uit Harderwijk won wel.
De eerste tegenstander van Eemdijk is DETO uit het Twentse Vriezenveen. Die ploeg eindigde vorig seizoen twee plekken onder Eemdijk als vijfde, maar won wel beide onderlinge confrontaties. De wedstrijd in Eemdijk begint om 14.30 uur.
Dat we vorig jaar zo laag eindigden kwam vooral door de veel te smalle selectie
DHSC-coach Rick Testa la Muta
Een half uur later wordt er in Steenwijk afgetrapt voor het duel tussen d'Olde Veste en DHSC. De Steenwijkers promoveerden vorig seizoen na vele mislukte pogingen eindelijk uit de 1e klasse, terwijl DHSC een dramatisch slecht seizoen in de hoofdklasse beleefde. Met promotie als ambitie wist de ploeg uit Utrecht zich pas in de laatste speelronde definitief veilig te spelen.
Mounir el Hamdaoui en topscorer Gökhan Yasar vertrokken van het sportpak Wesley Sneijder. Daar tegenover staat de komst van onder meer Maarssen-topscorer Dion van Burik en IJsselmeervogels-bankzitter Yassine Tekfaoui. Samen met nog vijf nieuwelingen moeten zij er in elk geval voor zorgen dat trainer Rick Testa la Muta komend seizoen meer te kiezen heeft. "Dat we vorig jaar zo laag eindigden kwam vooral door de veel te smalle selectie", stelt de trainer.

Hoogland wil terug, Kampong mikt op middenmoot

Op zondag zijn Hoogland en Kampong ingedeeld in de vierde divisie B. Voor de twee ploegen uit onze regio staan vooral wedstrijden tegen ploegen uit Brabant en Limburg op het programma. De meeste kilometers zullen worden gemaakt voor de uitwedstrijden tegen SV Meerssen en het net als Hoogland uit de derde divisie gedegradeerde EVV.
Dit weekend gaat de reist niet zo ver, want promovendus Kampong mag beginnen met een ritje van zo'n 25 kilometer naar Hoogland. Daar nam Dick Kooiman het roer over van interim-trainer Rick Hoogendorp. In zijn kielzog kwamen acht nieuwe spelers naar Langenoord, waar ook dertien spelers vertrokken. De meesten van hen waren geen basisspeler, maar Brian van den Hooff en Martijn Koelewijn maakten vorig seizoen meestal wel deel uit van de eerste elf.
[article:https://www.rtvutrecht.nl/sport/3457889/voetballers-kampong-staan-voor-debuut-in-vierde-divisie-wij-willen-niet-tegen-degradatie-spelen:Voetballers Kampong staan voor debuut in vierde divisie: 'Wij willen niet tegen degradatie spelen']
Waar Hoogland het verloren terrein zo snel mogelijk zal willen terugwinnen, mikt Kampong dit seizoen op een plek in de middenmoot, zo zei trainer Frank Bruijnis eerder deze week tegen RTV Utrecht. Dat moet gebeuren met zes nieuwe spelers, van wie er drie uit de eigen jeugd komen, terwijl Machiel Kadijk na een avontuur bij Excelsior Rotterdam terugkeert bij de club waar een deel van zijn voetbaljeugd doorbracht.
De bijna 40-jarige Daan Groot Zwaaftink, basisspeler in de ploeg die promoveerde uit de 1e klasse, ontbreekt vanwege drukte elders vooralsnog in de A-selectie. Maar het is zeker niet uitgesloten dat hij in de loop van het seizoen alsnog aansluit.

De streekderby Hoogland - Kampong is zondagmiddag live te volgen in Namen & Rugnummers, op Radio M Utrecht. Verslaggever in Hoogland is Menno Schilder.