Waterpoloër Kastrop (20) kijkt uit naar zijn eerste EK: 'Hopelijk niet mijn laatste'

Flemming Kastrop staat aan de vooravond van zijn eerste EK waterpolo
Flemming Kastrop staat aan de vooravond van zijn eerste EK waterpolo © Orange Pictures
Utrecht - Op 20-jarige leeftijd naar het EK waterpolo? Voor Flemming Kastrop is dat een feit. Hij maakt volgende week zijn debuut op het Europese eindtoernooi in het Kroatische Split en daar kijkt de Utrechter enorm naar uit.
Hopelijk is het niet gelijk mijn laatste eindtoernooi
Flemming Kastrop
Al zijn hele leven speelt Kastrop voor UZSC uit Utrecht. Op steenworp afstand van Zwembad De Krommerijn groeide hij op. Vanaf volgende week is de Utrechter met Oranje actief op het EK. En dat is iets waar Kastrop al vanaf kleins af aan van droomde. "Het is altijd een doel geweest om zoveel mogelijk eindtoernooien te gaan spelen", zegt Kastrop.
En met zijn leeftijd heeft hij mogelijk nog veel EK's en WK's voor de boeg heeft. "Hopelijk is het inderdaad niet gelijk mijn laatste."
Waterpoloër Flemming Kastrop blikt vooruit op het EK waterpolo
"Tuurlijk was het een verrassing dat ik werd geselecteerd, ook omdat ik niet echt een vaste waarde ben", vertelt Kastrop. Afgelopen maandag kreeg hij van de Veenendaalse bondscoach Harry van der Meer te horen dat hij erbij is in Split. "Ik weet niet hoe normaal het is om op deze leeftijd naar een EK te gaan. Samen met Kas te Riele ben ik de jongste van het team."
Je leert heel veel van de manier hoe de oudere jongens met zo'n toernooi omgaan
Flemming Kastrop

Ervaring op doen

Kastrop mocht al eens ruiken aan een toernooi met het Nederlands team. Hij was onderdeel van de selectie die het kwalificatietoernooi speelde. "Toen was het inderdaad vooral ruiken eraan. Ik weet niet wat nu de plannen van de coach zijn. Ik denk niet dat ik gelijk in de basis ga starten."
Of Kastrop nou veel of weinig gaat spelen, na zijn ervaring op het kwalificatietoernooi weet hij dat er veel geleerd gaat worden. "Je leert heel veel van de manier hoe de oudere jongens met zo'n toernooi omgaan. Wanneer je kan lachen, wanneer de volle focus nodig is en hoe die focus niet verslechtert. Daar leer je een hoop van."
Ik kijk het meest uit naar de wedstrijden
Flemming Kastrop
Nederland zit op het EK in de poule met Roemenië, Duitsland en de kersverse wereldkampioen Spanje. "We hebben deze zomer ook al gespeeld tegen goede landen als Hongarije, Montenegro en Griekenland. Dat zijn de leukste wedstrijden om te spelen. Zeker als je bij ze in de buurt kan blijven", zegt de waterpoloër. "We hebben in ieder geval als doel om in de top acht te eindigen."

Fit aankomen bij UZSC

Begin oktober gaat de eredivisie weer van start voor UZSC. Kastrop heeft de hele zomer doorgetraind en komt dan superfit aan bij zijn ploeg. "Maar UZSC is inmiddels ook alweer zo'n drie weken aan het trainen. Na het EK hoop ik nog ongeveer een week vrij te krijgen van Johan (Aantjes, de nieuwe coach van UZSC). Ik verwacht dat we daarna wel op hetzelfde niveau zitten." Ook UZSC-er Luuk Gielen behoort tot de selectie van Oranje.
Maar eerst nog even genieten van het het EK. "Ik kijk het meest uit naar de wedstrijden. Natuurlijk zijn de randzaken rond zo'n eindtoernooi ook heel gaaf, dat stadion ziet er ook mooi uit", aldus Kastrop. En de Utrechter kan zich op zo'n eindtoernooi ook in de kijker spelen van buitenlandse clubs. "Meestal denk ik daar pas aan na de wedstrijden. Ik heb al genoeg aan mijn hoofd met het focussen op de wedstrijden."

Het EK waterpolo duurt van zaterdag 27 augustus tot en met zaterdag 10 september.

Programma mannen:
Maandag 29 augustus 17.00 uur: Duitsland – Nederland
Woensdag 31 augustus 12.00 uur: Nederland – Spanje
Vrijdag 2 september 17.00 uur: Roemenië – Nederland

Programma vrouwen:
Zaterdag 27 augustus 17.30 uur: Kroatië – Nederland
Zondag 28 augustus 19.00 uur: Nederland – Hongarije
Dinsdag 30 augustus 20.30 uur: Griekenland – Nederland
Donderdag 1 september 13.00 uur: Roemenië – Nederland
Zaterdag 3 september 20.30 uur: Duitsland – Nederland