Voetballers Kampong staan voor debuut in vierde divisie: 'Wij willen niet tegen degradatie spelen'

Kampong behaalde vorig seizoen de titel in en tegen Hillegom
Kampong behaalde vorig seizoen de titel in en tegen Hillegom © Orange Pictures
Hoogland, Utrecht - De voetballers van Kampong debuteren zondag in de vierde divisie, met een uitwedstrijd tegen Hoogland. De Utrechters werden vorig seizoen kampioen van de 1e klasse, nadat ze in 2020 vanuit de 2e klasse naar de 1e klasse waren gepromoveerd. Na het kampioenschap van afgelopen zomer moest trainer Mark Verkuijl vertrekken, om te worden opgevolgd door Frank Bruijnis.
Bruijnis was eerder twee jaar lang hoofdtrainer van SO Soest. Ook was hij jeugdtrainer en assistent-trainer bij Hercules. Hij is blij dat de voorbereiding erop zit. "Het is mooi dat het kan beginnen. We hebben vijf weken voorbereid, laten we maar van start gaan." Die voorbereiding was voor Bruijnis niet alleen gericht op het voetbal. "Het was ook een kennismaking. Voor de spelers met mij, voor mij met de club. Maar hoe we er voor staan weten we zondag pas."
Kampong-trainer Frank Bruijnis blikt vooruit op het seizoen
Kampong bewandelde de laatste 20 jaar de weg der geleidelijkheid. In 2004 werd de ploeg kampioen van de 4e klasse, in 2008 volgde het debuut in de 1e klasse. Dat avontuur duurde slechts één seizoen, waarna Kampong van 2012 tot 2014 zelfs weer in de 3e klasse speelde. In 2014 keerde Kampong terug in de 2e klasse, waarin het koploper was toen de competitie in 2020 werd stilgelegd vanwege corona. De Utrechters mochten promoveren, om in het eerste volledige seizoen na de crisis kampioen te worden.
Wij zijn te goed om tegen degradatie te spelen
Kampong-trainer Frank Bruijnis
"Dat zijn grote stappen", erkent Bruijnis. "En dat is een compliment aan de club en de spelers. Het gebeurt wel vaker, maar het laat wel de kracht en de potentie van deze spelersgroep zien." Tegelijkertijd is het daardoor moeilijk in te schatten wat we in de vierde divisie van Kampong mogen verwachten. "Maar dat vind ik niet zo heel erg. Soms is het geen voordeel als je op voorhand al weet waar je staat in de competitie. Dan ga je aannames doen, dan worden doelstellingen vast gegoten. En uiteindelijk weet je pas na een wedstrijd of zeven waar je staat."
Toch heeft Bruijnis wel een doelstelling. "We hebben voor onszelf afgesproken dat wij niet tegen degradatie willen spelen. Wij vinden dat wij daar boven moeten spelen. Maar dan moet je wel zorgen dat je de spelers fit houdt. Dat is deels aan mij en deels aan hen zelf. Hoe gaan zij om met de gezellige avonden van de club en van de stad op donderdag, vrijdag en zaterdag. Wat ze doen en laten om fit te blijven."
Zondag wacht de eerste test, in en tegen Hoogland, dat vorig seizoen uit de derde divisie degradeerde. Die ploeg heeft dus ervaring op een hoger niveau. "En twee weken later krijgen we EVV, die hebben dat ook", zegt Bruijnis. "Dus dat zijn mooie krachtmetingen."

Hoogland - Kampong begint zondagmiddag om 14.00 uur en is live te volgen in Namen & Rugnummers op Radio M Utrecht. Verslaggever in Hoogland is Menno Schilder.