Onwennig FC Utrecht weet ook thuis niet te winnen: 'Tijd wordt je in Utrecht helaas niet gegeven'

Mark van der Maarel uit zijn onvrede als hij een vrije trap tegen krijgt
Mark van der Maarel uit zijn onvrede als hij een vrije trap tegen krijgt © Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht is er niet in geslaagd de eerste thuiswedstrijd van het seizoen te winnen. De ploeg van de nieuwe trainer Henk Fraser kwam tegen Cambuur niet verder dan 0-0.
De Highlights van FC Utrecht - Cambuur
Het is voor het eerst sinds 2016 dat het FC Utrecht niet is gelukt de eerste wedstrijd van het seizoen op eigen veld te winnen. In 2016 verspeelden de Utrechters voor het laatst punten in het eerste thuisduel. Zes jaar geleden werd het 1-2 tegen PSV.
Middenvelder Luuk Brouwers snapt dat het onwennig uitziet. "Als je twee wedstrijden op rij geen resultaat pakt kan ik me voorstellen dat het onwennig lijkt. Maar scoren we net als vorige week in de beginfase dan winnen we met 3-0. Zo zit het voetbal nou eenmaal in elkaar", legt Brouwers uit. "Als je voorstaat accepteert het publiek dat je wat inzakt nu niet. De eerste 25 minuten hebben ons zo veel energie gekost met de hoeveelheid druk die we zetten dat we niet anders konden."
Luuk Brouwers: 'Strijd leveren alleen is niet genoeg, daar moet ik nog even aan wennen'
Brouwers vindt wel dat beter moet. "We hebben gestreden voor elke meter. Ik denk dat iedereen dat gezien heeft, maar dat is niet genoeg. Misschien moet ik daar nog even aan aan wennen", aldus de nieuwkomer.
Mark van der Maarel begrijpt de kritiek. "Het is niet goed genoeg. Na een half uur zakken we in en laten we hen voetballen", vertelde de verdediger die ook dit seizoen al snel terugkeerde in de basis. "Neemt niet weg dat de teleurstelling overheerst. Aan de andere kant begonnen we vorig seizoen fantastisch en toen kakte het in. We werken nu aan een nieuw systeem, dat kost tijd. Maar we hebben wel gehoord dat tijd in Utrecht je niet gegeven is", refereert Van der Maarel aan het fluitconcert na afloop van de tribunes in de Galgenwaard. "Ach, dat hoort ook bij topsport."
Mark van der Maarel na FC Utrecht - Cambuur
[audio:]

Basisplaats Dost loont niet

Bas Dost tijdens FC Utrecht - Cambuur
Bas Dost tijdens FC Utrecht - Cambuur © Orange Pictures
Henk Fraser: 'Ligt niet aan het systeem'
Bas Dost had van Fraser een basisplaats gekregen, maar hij wist zich in de Galgenwaard niet te onderscheiden. Vorige week was de spits bij zijn terugkeer in de Eredivisie goed voor twee doelpunten als invaller.

Kritiek op 5-3-2-systeem

De supporters zijn niet te spreken over de keuze voor een in hun ogen defensief 5-3-2-systeem. Fraser houdt zijn rug recht. "Het is de tweede keer dat we in de beginfase de kansen niet benutten om een doelpunt te maken. Dan wordt het zo'n wedstrijd", baalt Fraser na afloop. Het publiek uitte zich kritisch. "Maar dat ben ik gewend in Utrecht en dat mogen ze zijn. Wij moeten de supporters overtuigen. Ik vind wel dat mijn spelers er alles aan hebben gedaan." Of het met het nieuwe 5-3-2-systeem te maken heeft? "Nee, dat is gelul. Ik vind het overdreven gedoe", is het korte antwoord van de trainer.
Vorige week speelde FC Utrecht ook gelijk, toen met 2-2 tegen RKC. Cambuur was het seizoen begonnen met een 2-0-nederlaag tegen Excelsior.