Vervroegde seizoensstart Sportlust'46 en Hercules door beker: 'Ik zit niet op die wedstrijd te wachten'

© Geert Lommers
Utrecht, Woerden - Voor twee topamateurclubs in de provincie Utrecht begint zaterdag het nieuwe voetbalseizoen. Een week eerder dan de rest trappen Sportlust'46 en Hercules af in de voorronde van het KNVB bekertoernooi. Het Woerdense Sportlust'46 gaat op bezoek bij OJC Rosmalen, Hercules ontvangt Ter Leede.
Sportlust'46 kende deze zomer een trainerswissel. Patrick Loenen vertrok naar Spakenburg, Jochem Twisker, voormalig trainer van Spakenburg, Hercules en GVVV is zijn opvolger. Waar Sportlust er niet in slaagde via de play-offs naar de tweede divisie te promoveren, promoveerde OJC Rosmalen wèl. De Brabanders wonnen de finale van de play-offs van Hoogland en keren daardoor terug in de derde divisie.
Voor Jochem Twisker is OJC Rosmalen geen onbekende. Hij speelde met zowel De Dijk als met Hercules tegen de rood-zwarten. Ook trainer Willem Leushuis is een oude bekende voor Twisker. In 2014 stonden de twee tegenover elkaar in de finale om het landskampioenschap; Twisker als trainer Spakenburg, Leushuis bij AFC. Twisker won.

Rommelige voorbereiding

Hoe Sportlust er voor staat is voor de trainer moeilijk in te schatten. "We hebben een rommelige voorbereiding gehad. Veel spelers waren nog op vakantie." Eén van hen, en bepaald niet de minste, is er daardoor nog steeds niet bij: Zakaria Issarti. Ook middenvelder Rafik el Hamdi en reservedoelman Roy Rondeltap ontbreken. Zij zijn geblesseerd.
Jochem Twisker over het bekerduel tegen OJC Rosmalen
Van het team dat vorig jaar de play-offs haalde zijn bovendien een aantal zogenoemde sterkhouders vertrokken. Topscorer Mark van der Weijden ging naar Sparta Nijkerk en aanvoerder Nick Verhagen en centrale verdediger Thomas Heideman volgden trainer Patrick Loenen naar Spakenburg. Twisker denkt dat die spelers adequaat zijn vervangen. "Het moet in de praktijk natuurlijk nog blijken, maar daar zijn spelers bij met ervaring in de tweede divisie. En met Ahmed Mahdi hopen we doelpunten te hebben binnen gehaald."
Ik zit niet op die wedstrijd te wachten
Jochem Twisker, trainer Sportlust'46
Zaterdag, tegen OJC Rosmalen, moet blijken hoe ver Sportlust is. "Voor de club is de beker belangrijk vanwege het financiële plaatje", zegt Twisker, die een week voor de competitiestart liever nog een oefenduel had gespeeld. "Ik zit niet op die wedstrijd te wachten. We willen hem winnen, maar het nog wel onderdeel van de voorbereiding."

Goede voorbereiding Hercules

Hercules miste vorig seizoen het kampioenschap en de promotie naar de tweede divisie na een idiote slotfase tegen ADO'20. In de play-offs struikelden de Utrechters vervolgens over DVS'33. Maar de ploeg van René van der Kooij lijkt zich te hebben hersteld. In de voorbereiding won Hercules alle vijf de oefenduels, waaronder die tegen tweede divisieclubs Rijnsburgse Boys, TEC en Koninklijke HFC. "Maar we hebben nog te veel pieken en dalen", blijft Van der Kooij kritisch. "Al kan ik natuurlijk niet zeggen dat we er slecht voor staan."
Ik kan niet zeggen dat we er slecht voorstaan
Hercules-trainer René van der Kooij
Over bekertegenstander Ter Leede, dat in de derde divisie zaterdag speelt en wordt getraind door voormalig GVVV-trainer Niek Oosterlee, weet Van der Kooij niet heel veel. Hij zag ze afgelopen weekend oefenen tegen hoofdklasser RKAVV. "Maar daar kon ik niet veel uithalen, omdat ik de tegenstander van een ander niveau acht dan wij zijn. Maar Ter Leede is een goede ploeg."
René van der Kooij over Hercules
Ten opzichte van vorig jaar verwacht Van der Kooij vooral dat zijn ploeg mentaal weerbaarder is geworden. "Vorig seizoen konden we moeilijk omgaan met tegenslag. Ik denk dat de ploeg nu sterker is", aldus de oefenmeester. "Bovendien hebben we meer teamspelers, waardoor met positiewisselingen kunnen spelen."