FC Utrecht klaar voor RKC: 'Fraser gaat voor aanvallend voetbal met veel druk'

© Orange Pictures
Utrecht - Met een compleet nieuwe staf en flink gewijzigd elftal begint FC Utrecht zaterdagavond in Waalwijk aan het nieuwe voetbalseizoen. Sander van de Streek (niet fit) is de enige afwezige. De ploeg heeft de schone taak om de wrange smaak van het mislukte vorige seizoen weg te spoelen.
Voor de nieuwe trainer Henk Fraser voelt het als thuiskomen, laat hij weten in het RTV Utrecht programma Een Berg Sport. "Ik heb het onwijs naar mijn zin en het brengt enorm veel jeugdsentiment naar boven", refereert hij aan zijn spelersloopbaan in het hartje van het land.
Henk Fraser: 'Dit systeem speelde Van Gaal ook met Oranje'
"Ik wil Europees voetbal halen", vertelt Hidde ter Avest na de vrijdagtraining. "En het liefst rechtsreeks", voegt de verdediger daar aan toe. FC Utrecht opent de jacht met een compleet nieuwe speelstijl.

5-3-2 of 3-4-1-2?

Onder trainer Henk Fraser is geschakeld naar een 5-3-2 systeem met zeer hoog geposteerde backs. "Het is denk ik een heel lastig systeem om te bespelen", legt Fraser uit. "Van Gaal speelde het ook met het Nederlands elftal. Overigens is het eigenlijk 3-4-1-2 wat we spelen."
Djevencio van der Kust vorig seizoen in duel voor FC Utrecht
Djevencio van der Kust vorig seizoen in duel voor FC Utrecht © Orange Pictures
Djevencio van der Kust gaat in het nieuwe systeem aardig wat kilometers maken. De linksback maakte vorig seizoen halverwege zijn debuut en verdween daarna niet meer uit de basis. Ook onder Fräser behoudt hij zijn plek links achterin en staat daardoor voor het eerst in het openingsweekend in de basis. "Het eerste jaar dat ik een ander systeem speel dan 4-3-3, maar ik vind het wel fijn, want ik kan nu een veel beter rendement halen met assists en goals." Van der Kust geeft toe dat hij wel meer als aanvaller moet denken. "Maar ik ben geen verdediger geworden, omdat ik mislukt ben als aanvaller. Ik heb vroeger zelfs nog op het middenveld en als '10' gespeeld. Het leuke nu is dat ik goed mijn snelheid kan gebruiken."
Voor Ter Avest is de speelstijl niet nieuw. Hij speelde het in Italië bij Udinese ook al. "Al was dat meer een verdedigend ingestelde variant. Deze is veel meer aanvallend. Misschien hebben we nog wat tijd nodig om de puntjes op de 'i' te zetten, maar het is er al aardig ingeslepen. RKC zal waarschijnlijk hetzelfde spelen, dus dat wordt wat dat betreft haast 1-tegen-1."
Hidde ter Avest: 'We willen Europees voetbal halen en het liefst rechtstreeks'
Fraser hoopt dat de speelwijze in de smaak gaat vallen bij de supporters, die het liefst een zeer aanvallend in 4-3-3 spelend FC Utrecht zien. "Ik luister heel graag naar de meningen van andere mensen. Maar als ik ergens van overtuigd ben is het moeilijk om me ergens vanaf te brengen. Ik denk dat dit systeem perfect past bij de spelers die we hebben. In Nederland heeft men veel antipathie voor dit concept, omdat het met vijf verdedigers zou zijn, maar dat is helemaal niet zo. Het zijn drie verdedigers met zes man vooruit. We gaan juist zeer aanvallend spelen."
Henk Fraser over zeikende supporters: 'Ik heb dat gemist. Het hoort bij FC Utrecht.'

Het nieuwe FC Utrecht

Voor de meeste supporters zal het even wennen zijn. Veel vertrouwde gezichten zijn verdwenen. Geen Willem Janssen, Simon Gustafson, Adam Maher en Quinten Timber meer. En dat zijn volgens Van der Kust alleen nog maar de veranderingen aan de buitenkant. "Er is best wel wat verandert. De speelwijze en de staf. Het is verder wel het oude Utrecht, maar dan wel met meer energie. En dat is goed, want ik denk dat de supporters wel een ander Utrecht willen zien."

Andere sfeer onder Fraser

De twee zijn in ieder geval blij met Fraser als trainer. "Hij is rustig en duidelijk. Dat heeft deze groep ook nodig denk ik", vertelt Van der Kust. "Ik heb nog geen discussies met hem gehad. Sommige andere jongens wel, maar dat is alleen maar goed." Ter Avest sluit zich daarbij aan. "Hij is de vriendelijkheid zelve, maar op het veld moet je werken voor hem. En daar hou ik van."
RKC Waalwijk tegen FC Utrecht begint zaterdag om 21.00 en wordt live uitgezonden op Radio M Utrecht 93.1 FM.