Gretige Bas Dost blij weer terug in Nederland te zijn: 'Ik wil gewoon vlammen'

Bas Dost legt aan op de training van FC Utrecht
Bas Dost legt aan op de training van FC Utrecht © RTV Utrecht / Tom Scheele
Utrecht - "Schiet toch eens op doel, man", schreeuwt Bas Dost tegen zichzelf nadat hij tijdens een trainingspartijtje een grote kans mist. Het toont de gedrevenheid van de inmiddels 33-jarige spits, die deze zomer na tien jaar weer terugkeert op de Nederlandse velden. Na buitenlandse avonturen in Duitsland, Portugal en België kijkt hij er naar uit weer minuten in de eredivisie te maken. "Ik wil gewoon vlammen."
Verwacht wordt dat het kwik vandaag tot 34 graden stijgt. Daarom traint de selectie van FC Utrecht vanochtend een uurtje eerder op het Topsportcomplex in Overvecht, om de meest extreme temperaturen te vermijden. "Morgen wordt het nog warmer toch?", vraagt Dost na de training. "Nee, het viel me eigenlijk wel mee met de hitte vanochtend. Het was wel warm, maar goed te doen. Ik heb natuurlijk in Portugal gevoetbald, dus ben wel wat gewend."

Topscorer

Vorig seizoen werd de aanvalsleider nog kampioen van België in het blauwzwart van Club Brugge. Hij was er twaalf keer trefzeker. Ook bij VfL Wolfsburg en Sporting Lissabon was de spits bijna ieder seizoen elke twee wedstrijden wel bij een doelpunt betrokken. In het seizoen 2016/2017 werd hij zelfs topscorer van Portugal, met 34 goals in 31 wedstrijden. In Europa wist alleen Lionel Messi die jaargang meer doelpunten te maken: 37 stuks. Daarnaast heeft de Deventenaar ook nog eens achttien interlands achter zijn naam staan.
De komst van Dost kan dus best als een stunt worden omschreven. De spits wilde echter graag terugkeren naar Nederland en FC Utrecht bood hem die kans. "Spelen in het buitenland was natuurlijk een mooi avontuur. Je doet ontzettend veel levenservaring op", vertelt hij over zijn jaren over de grens. "Maar op den duur wil je gewoon weer dicht bij je familie zijn. Bij je ouders langs kunnen gaan voor een bakje koffie. Dat soort dingen heb ik heel erg gemist. En het is heerlijk om overal lekker Nederlands te kunnen spreken."

Goed gevoel

Maar waarom dan de keuze voor de Domstedelingen? Er waren namelijk ook andere Nederlandse ploegen die concrete interesse toonden, zoals FC Emmen. "Toen ik bij Heracles en Heerenveen speelde, heb ik natuurlijk vaak tegen deze club gespeeld", vertelt Dost. "Ik heb het eigenlijk altijd al een sympathieke club gevonden. En mijn goede gevoel werd nog eens versterkt door de gesprekken die ik had met Henk Fraser en Jordy Zuidam", doelt hij op de nieuwe hoofdtrainer en de technisch directeur van FC Utrecht.
In zijn laatste seizoen in Nederland sleepte Dost in het shirt van SC Heerenveen de topscorerstitel van de eredivisie binnen. 32 doelpunten maakte hij, inmiddels tien jaar geleden. Zoveel doelpunten heeft hij zich voor komend seizoen echter niet ten doel gesteld. "Ik stel sowieso nooit doelen voor mezelf met betrekking tot doelpunten. Dat hangt van zoveel factoren af. Ik kan wel geblesseerd raken, of de ploeg draait voor geen meter. Of ik bak er helemaal niets van, dat kan ook hé", zegt hij met een knipoog. "Maar gezien mijn staat van dienst hoop ik ongeveer iedere twee wedstrijden bij een doelpunt betrokken te zijn."

Oudste speler

Vergeleken met tien jaar geleden is Dost inmiddels een ervaren speler. "Ik ben zelfs de oudste hier met mijn 33 jaar. Dat heb ik nog nooit meegemaakt", vertelt hij. Of hij daarom ook een coachende rol op zich gaat nemen, weet de spits nog niet. "Dat hangt ook van het team af. Ik ga niet iedereen ongevraagd lopen vertellen hoe ze moeten voetballen. Natuurlijk deel ik graag mijn ervaringen, maar alleen als anderen daar behoefte aan hebben. Mijn eerste doel is gewoon doelpunten maken, want daar ben ik uiteindelijk voor gehaald."