Scorende Leurink helpt hockeysters naar halve finale WK

Laurien Leurink
Laurien Leurink © Orange Pictures
Utrecht/Bilthoven - De hockeysters van Oranje hebben zich dankzij een zege op België geplaatst voor de halve finales van het WK. In een uitverkocht Wagener Stadion in Amstelveen werd het 2-1. Freeke Moes maakte in het laatste kwart het winnende doelpunt.
Het was voor Oranje de minst ruime zege op het WK tot nu toe. Eerder won de regerend olympisch-, wereld- en Europees kampioen van Ierland (5-1), Duitsland (3-1) en Chili (3-1).

Eerste doelpunt van Leurink

Laurien Leurink van het Bilthovense SCHC opende namens Nederland aan het eind van het eerste kwart de score. Na een fout in de Belgische opbouw ontving Leurink de bal vlak voor het doel en tikte vanaf daar in.
In de loop van de wedstrijd werd het spel van Oranje minder, waardoor België op een goed resultaat bleef hopen. Uit een strafcorner viel de gelijkmaker. Moes zorgde zo'n 13 minuten voor tijd voor het belangrijke tweede Nederlandse doelpunt, door via een voet van de Belgische doelvrouw de bal in het doel te werken.

Halve finale in Spanje

Oranje, met ook Yibbi Jansen, Renée van Laarhoven, Xan de Waard (allen van SCHC uit Bilthoven), keepster Josine Koning uit Amersfoort en Eva de Goede uit Zeist in de selectie, speelt zaterdag tegen Australië of Spanje voor een plek in de finale. Die halve finale wordt gespeeld in Terrassa in Spanje.