Geintje groeit uit tot heus Europees kampioenschap

© Fotostudio RedGreenBlue
Utrecht - In 2017 hadden evenement-organisator en volleyballiefhebber Wilco Nijland uit Utrecht en voormalig topvolleyballer en bestuurslid van de NeVoBo Michael Everaert een idee. Een trainingsvorm uit beachvolleybal kon ook gebruikt worden als wedstrijdvorm. Zo ontstond het eerste King of the Court-toernooi in Utrecht. Het bleek een succesformule: vijf jaar later is King of the Court wereldwijd razend populair en in september vindt in het Zomerstadion op het Utrechtse Jaarbeursplein zelfs het eerste EK plaats.
"We mogen het geen EK noemen, het heet officieel de European Finals", zegt organisator Wilco Nijland. "Maar wat er niet kan gebeuren in vijf jaar hè? Ik dacht een gaaf evenement te bouwen en dan zien we wel verder. Maar als je dan hoort dat de Europese bond er iets officieels van gaat maken, is dat wel kicken."
Wat ooit begon op het grasveld voor de Stadsschouwburg Utrecht, groeide uit tot een evenement dat behalve op het Jaarbeursplein dit jaar ook in Hamburg, Brazilië, Australië en Doha plaatsvindt. Daarnaast vindt in 2022 in zo'n tien Europese landen een nationaal kampioenschap King of the Court plaats. "En we zijn in gesprek met nog eens een stuk of tien landen", zegt een zichtbaar trotse Nijland. "Daarvan willen we er een aantal toevoegen aan de kalender voor 2023."
De European Finals vinden dit jaar plaats van dinsdag 6 tot en met zondag 11 september, in het speciaal te bouwen Zomerstadion op het Jaarbeursplein. Dat stadion zal er, net als afgelopen jaar, niet alleen staan voor de beachvolleyballers. Er vindt ook nog een 3x3 basketballtoernooi plaats, er is padel, airbadminton en er komen concerten.