Rick Kruys in Een Berg Sport: 'Ik kan nog veel van Fraser leren'

© RTV Utrecht
Utrecht - Zevende in de eredivisie en uitgeschakeld in de derde ronde van de KNVB beker en in de eerste ronde van de play-offs. Een trainerswissel in maart en hoop kritiek van de supporters. Het seizoen van FC Utrecht is er achteraf gezien één om snel te vergeten.
"Je bent aan het kijken hoe het mis heeft kunnen gaan", kijkt interim-trainer Rick Kruys terug in Een Berg Sport. "Je kijkt naar wat er is gebeurd nadat ik het heb overgenomen. En dan overheerst de teleurstelling."

Energie

Toch, zo stellen de mannen in de studio vast, is er nadat Kruys junior het eind maart overnam van René Hake wel iets veranderd. De energie waar Kruys op hamerde was vaak wel degelijk zichtbaar. "De meeste wedstrijden die we hebben gespeeld waren goed qua energie", vindt Kruys. "Alleen Willem II uit niet."
Rick Kruys blikt terug op het seizoen van FC Utrecht
Toch is Kruys over de play-offs niet ontevreden, vooral over de eerste wedstrijd, die Utrecht met 3-1 won. "De tweede was over 90 minuten niet top, maar het had geen 2-0 hoeven zijn. De verlenging was wel erg teleurstellend." Na Vitesse-uit kreeg invaller Henk Veerman veel kritiek. "Hij was ziek en kon eigenlijk niet spelen. Maar ik hoopte met hem iets te forceren", neemt de trainer het op voor de spits. "Achteraf had ik hem niet moeten brengen."

Seizoen in een notendop

Gert Kruys vat het seizoen van FC Utrecht in een paar zinnen samen. "De voorbereiding was prima, daarna kwam de beste seizoensstart ooit, met als klapstuk de zege bij Ajax", aldus de analist. "Maar daarna was het verval groot, werd Willem Janssen gepasseerd en stonden er geen andere leiders op."
Gert Kruys
Het was enorm wisselvallig
Kruys senior refereert ook aan de keeperstombola en de vele blessures, "St. Jago, Mahi, die Japanner, Veerman, Ramselaar", en het gebrek aan scorend vermogen. "En het was enorm wisselvallig. Tussen de slechtste en de beste wedstrijd, Willem II-uit en Vitesse-thuis, zaten maar vier dagen."
Toch vind Rick Kruys de kritiek op de kracht van het elftal onterecht. "We hebben een goed elftal, anders hadden we nooit zo goed kunnen beginnen. Maar na november hebben we te weinig laten zien."

Ambitie

Voor Rick Kruys komt nu weer de rol in de luwte, als assistent van de nieuwe trainer Henk Fraser. "Maar mijn uiteindelijke doel is hoofdtrainer zijn, bij FC Utrecht of bij een andere club. Ik heb hier veel van geleerd, er komt veel op je af wat nieuw is." Vooralsnog keert hij echter terug naar het assistentschap. "Ik heb met Fraser gesproken, ik kan nog veel van hem leren."
Rick Kruys over zijn ambities
Of ook Michael Silberbauer volgend seizoen deel uitmaakt van de technische staf van FC Utrecht is nog onduidelijk. De Deen is in gesprek met FC Utrecht, maar heeft ook nog een contract bij FC Midtjylland. "Ik heb goed met hem samengewerkt, het is een goeie trainer", stelt Rick Kruys.