Rick Kruys wil zo min mogelijk wijzigen voor Willem II uit: 'Ik wil vastigheid creëren'

Utrecht - FC Utrecht speelt zondag de laatste wedstrijd van de competitie, uit tegen Willem II. Utrecht wil winnen om mogelijk als zesde te eindigen en zo thuisvoordeel te hebben in de eerste ronde van de play-offs. Willem II moét winnen, anders degraderen de Tricolores naar de eerste divisie.
Afgelopen woensdag sleepte FC Utrecht door een late treffer van Tasos Douvikas een 2-2 gelijkspel uit het vuur tegen AZ. Trainer Rick Kruys zag in dat duel veel winstpunten. "Het vechten als team, het onschadelijk maken van een pijnlijke achterstand en het tot het laatste moment blijven geloven in die goal."
Vooralsnog lijkt het erop dat Kruys geen reden om tegen Willem II andere spelers het veld in te sturen. "Het is niet de bedoeling om heel veel te gaan wisselen. Ik wil gewoon vastigheid creëren. Tenzij dat om medische redenen niet gepast is."
Of FC Utrecht zesde of zevende wordt hangt niet alleen af van de uitslag tegen Willem II. Utrecht moet winnen, maar als Vitesse een punt pakt tegen Ajax eindigen de Arnhemmers zesde. In dat geval moet FC Utrecht thuis beginnen en is de beslissende wedstrijd in de Gelredome. "Je moet er in elk geval alles aan doen om zelf te winnen. Wij willen plek zes pakken en ons goed mogelijk voorbereiden voor de play-offs."
Dat zal tegen Willem II moeilijk genoeg worden, weet Kruys. De Tilburgers zullen alles in de strijd gooien om te winnen, want alleen dat telt in de strijd tegen degradatie. "Zij zullen met enorm veel overlevingsdrang gaan spelen om die wedstrijd te winnen. Daar moeten wij hetzelfde tegenover stellen, en ons voetballende vermogen laten zien."

Goed gesprek met Henk Fraser

Kruys werd twee maanden geleden hoofdtrainer na het ontslag van René Hake. Na de play-offs treedt hij weer uit de schijnwerpers, en wordt hij assistent van de nieuwe trainer, Henk Fraser. "Ik heb een gesprek gehad met Henk en dat was een prima gesprek. We gaan kijken hoe we dat verder gaan invullen."
Fraser stapte vorige maand vroegtijdig op bij Sparta, omdat zijn rechterhand Aleksandar Rankovic daar werd ontslagen. Het ligt voor de hand dat de nieuwe Utrecht-trainer zijn trouwe assistent mee wil nemen naar de Galgenwaard. De vraag is wat in dat geval de rol van Kruys zou worden. "Er is plaats voor mij, want dat heb ik met Henk besproken. Hoe uiteindelijk de invullling eruit komt te zien, zal je aan Henk moeten vragen."

Henk Veerman weer fit

Henk Veerman maakte tegen AZ na negen weken afwezigheid als invaller zijn rentree. "Ik ben weer fit, maar het vizier stond de afgelopen wedstrijd nog niet helemaal op scherp." Ook de Volendammer zag een belangrijk pluspunt tegen AZ. "Dat we hem nu eens zélf maakten in de slotfase, in plaats van hem tegen te krijgen."
Over zijn mogelijke rol in de play-offs is Veerman helder. "Ik hoop dat mijn waarde totaal niet nodig is en dat we overal overheen denderen. Als ik niet mag starten en we komen met 5-0 voor, is mijn waarde minimaal."
Óf Veerman de komende wedstrijden zal starten, is niet aan hem. "Dat moet je aan de trainer vragen. Die staat daar."

Een Berg Sport

Ook in Een Berg Sport, met studiogast Zeljko Petrovic, blikken we vooruit op de wedstrijd tegen Willem II. 'Petro' was onder Dick Advocaat assistent-trainer bij FC Utrecht en werkte daarna ook als hoofdtrainer bij Willem II.
In Een Berg Sport gaat het ook over Willem Janssen en de play-offskansen van FC Utrecht.