FC Utrecht - AZ in teken van het afscheid van Willem Janssen: 'Dat zal emotioneel zijn'

Utrecht - De voorlaatste competitiewedstrijd van FC Utrecht in het seizoen 2021/2022 is geen makkelijke. AZ komt op bezoek in de Galgenwaard. Aan de heenwedstrijd bewaart FC Utrecht geen goede herinneringen. De ploeg van toen nog René Hake kende een prachtige seizoensstart met onder meer de uitzege op Ajax en 16 punten uit acht duels. De 5-1 nederlaag in Alkmaar was het begin van een mindere periode, waarin uit tien wedstrijden slechts twaalf punten werden gehaald.
"We weten dat we weggespeeld zijn daar", blikt Rick Kruys terug op de wedstrijd in Alkmaar. "En we kennen ook de kwaliteiten van AZ. Maar we hebben wel vaker bewezen in wedstrijden tegen AZ, dat als Utrecht vol passie en strijd speelt, dat we het goeie voetbal van AZ onschadelijk kunnen maken."
FC Utrecht heeft dit seizoen veel moeite met scoren. Toch lag de focus in de trainingen deze week niet alleen op scoren. "Als je tegendoelpunten voorkomt is niet zo erg als je weinig scoort", zegt Kruys.
Kruys kan woensdag geen beroep doen op de langdurig geblesseerden Tommy St. Jago en Bart Ramselaar. Ook doelman Fabian de Keijzer en Mark van der Maarel ontbreken. "We willen gaan voor plek 6 en daar hebben we een resultaat voor nodig", blikt de Utrecht-trainer vooruit. "Daarnaast moeten het publiek voor de play-offs weer aan ons binden, want we hebben de supporters de laatste weken een paar keer teleurgesteld."

Afscheid El Capitano

FC Utrecht - AZ staat in het teken van het afscheid van Willem Janssen. De aanvoerder, stopt na dit seizoen en wordt technisch directeur bij VVV Venlo. FC Utrecht speelt tegen AZ in speciale shirts ter gelegenheid van Janssens afscheid. "Mijn eerste reactie was wel dat het wat overdreven is, maar het is ook fantastisch", zegt Janssen daarover.
"Ik was wel ontroerd, ben het nog steeds een beetje", vervolgt de aanvoerder daags voor de wedstrijd tegen AZ . "Het is heel speciaal denk ik." Tegelijkertijd confronteert het Janssen wel met de toekomst: zijn voetballoopbaan is voorbij. "Dat is ook iets dat wel binnendringt inderdaad. Dat zal emotioneel zijn morgen."
Janssen speelde tegen PEC Zwolle zijn vijfhonderdste competitiewedstrijd in Nederland en is de enige actieve speler op de Nederlandse velden die tot de Club van 500 behoort. Voor FC Utrecht speelde hij al meer dan 250 officiële wedstrijden.

Di Tommaso Trofee

Bij de laatste thuiswedstrijd van FC Utrecht wordt traditiegetrouw de Di Tommaso Trofee uitgereikt aan de speler die volgens de fans de beste speler van het bijna voorbij seizoen was. Het zou gek zijn als die prijs dit jaar niet belandt bij Quinten Timber. "Als dat gebeurt zou dat een mooie waardering zijn", zegt de geboren Utrechter, die afgelopen zomer van Ajax naar FC Utrecht kwam.
Timber presteert dit seizoen zó goed, dat hij al in verband gebracht wordt met PSV. Mocht hij vertrekken, dan is de wedstrijd tegen AZ zijn laatste competitiewedstrijd in de Galgenwaard voor FC Utrecht. "Alleen de toekomst weet dat. Ik ben nu vooral bezig met het heden en met de play-offs. Daar focus ik me op." De middenvelder Utrechter hoeft niet weg. "Ik heb het naar mijn zin bij Utrecht."
In de uitwedstrijd tegen AZ, die FC Utrecht met 5-1 verloor, zat Timber de eerste helft op de bank. In de 90e minuut, bij een 5-0 stand, maakte hij de eretreffer. "5-1 verloren dat kan niet. Dat moeten we nu beter doen en dat is ook ons doel."
De Di Tommaso Trofee bestaat onder die naam sinds 2006, als eerbetoon aan de in 2005 overleden FC Utrecht-speler David di Tommaso. De eerste winnaar was Jean Paul de Jong.
Latere winnaars waren onder meer Michel Vorm (2007), Dries Mertens (2010) en Sébastien Haller (2015). Willem Janssen won de trofee in 2019.

Historie

De ontmoeting tussen FC Utrecht en AZ van woensdag is negentigste officiële wedstrijd tussen FC Utrecht en AZ. Van de voorgaande 89 won AZ er 41, FC Utrecht boekte 32 zeges. Het doelsaldo is 166-123 in Alkmaars voordeel.
In Utrecht won FC Utrecht 22 van de 46 ontmoetingen, tegen twaalf overwinningen voor AZ. De meest legendarische zege voor Utrecht was die op 28 mei 2017, in de finale van de play-offs. Utrecht had uit met 3-0 verloren, maar won in een bloedhete Galgenwaard met 3-0, door treffers van Willem Janssen, Sébastien Haller en Gyrano Kerk.
Nadat Haller in de laatste minuut een strafschop miste, was een verlenging noodzakelijk. Ook daarin werd niet gescoord. In de strafschoppenreeks werd Nacer Barazite de grote man door de beslissende strafschop binnen te schieten.
De thuiswedstrijd tegen AZ waar de fans van FC Utrecht liever niet aan herinnerd willen worden, is die van 11 maart 1982. Dankzij onder meer een doelpunt van Veenendaler Jan Gaasbeek en een hattrick van Kees 'Pier' Tol won AZ toen met 7-1.