Van der Kust eerste keus, voor Warmerdam en Zagre: 'Hij heeft zich spectaculair ontwikkeld'

Utrecht - Zonder al te veel poeha is Djevencio van der Kust de laatste weken basisspeler geworden bij FC Utrecht. De 21-jarige linksachter krijgt ook tegen PEC Zwolle weer de voorkeur boven Django Warmerdam, en ook het Franse talent Arthur Zagre heeft vooralsnog het nakijken.
"Django raakte geblesseerd en was ziek, en Djevencio heeft het gewoon goed gedaan", zegt trainer Rick Kruys over zijn keuze voor jonge Amsterdammer. "Hij heeft zich spectaculair ontwikkeld. Zijn kracht is vooral dat hij heel goed kan verdedigen en hij heeft heel veel overlevingsdrang", typeert Kruys zijn verdediger.
Hij kan heel goed verdedigen en hij heeft heel veel overlevingsdrang
Rick Kruys, trainer FC Utrecht
"Ik kan hard zijn, mijn mannetje staan", zegt Van der Kust, die vorig seizoen bij zijn debuut voor Jong FC Utrecht meer leek op een B-junior dan op een volwassen speler. "Ik ben er bewust mee bezig om sterker te worden. In de eredivisie ga je echt mannenvoetbal spelen."

Malacia

"Elke wedstrijd zie je hem zich in de wedstrijd knokken en de laatste weken bemoeit hij zich steeds meer met de aanval", zegt Rick Kruys. "Dus het is een hele complete speler aan het worden." Bij die beschrijving dringt zich de vergelijking op met Feyenoorder Tyrell Malacia. "Dat is natuurlijk een jongen die in het Nederlands elftal speelt en Djevencio is zichzelf aan het ontwikkelen, maar het wel hetzelfde type."
Van der Kust zelf begrijpt de vergelijking met Malacia. "Ik heb dat heel vaak te horen gekregen, maar ik ben gewoon Djevencio. Ik wil gewoon zelf goed worden."

Geen Ajax, geen AZ

Djevencio van der Kust begon als peuter te voetballen bij Zuidvogels in Huizen. Nadat het gezin naar Amsterdam verhuisde, belandde hij bij Zeeburgia, waar hij tot zijn elfde speelde, op één seizoen bij een andere club na. Bij Zeeburgia, dat bekend staat om zijn goede jeugdopleiding, werd hij gescout door Ajax, AZ en FC Utrecht. Ajax vond hem niet goed genoeg, waarna de keuze op FC Utrecht viel.
"Toen ik bij Zeeburgia speelde kwam er een scout van FC Utrecht naar mijn vader toe. Die zei dat als ik stage zou gaan lopen bij FC Utrecht, ik voor 99 procent zeker aangenomen zou worden. Dat gaf mij al een heel goed gevoel." Na een stage bij zowel FC Utrecht als AZ: "Dat was zelfs op dezelfde dag" koos Van der Kust voor FC Utrecht.