Martijn Tusveld: 'Voorbereiding op Giro was niet optimaal'

© Team DSM | Patrick Brunt
Utrecht - Onder rugnummer 198 begint Martijn Tusveld vrijdag aan zijn tweede Giro d'Italia. De 28-jarige Utrechter doet voor de vijfde keer mee aan een grote ronde. Hij reed de Giro in 2020, toen werd hij 26e. Bij de Vuelta stond hij drie keer aan de start. De 26e plaats van 2019 is zijn beste eindklassering.
De voorbereiding op de Giro was voor Tusveld niet optimaal. "Ik heb lange tijd last gehad van een coronabesmetting, waardoor ik niet heel diep kon gaan", vertelt Tusveld vanuit de auto. "Nu ben ik gelukkig weer gezond."

Klassement en etappezeges

In de Giro van dit jaar maakt Tusveld deel uit van Team DSM. De Fransman Romain Bardet is de kopman. Doel van de ploeg is met hem een goed klassement te rijden. Daarnaast hoopt DSM op etappezeges. "Bardet moet n heht peloton goed worden afgezet voor een belangrijke klim", legt Tusveld zijn rol uit. "En in de tweede en derde week kan ik hem hopelijk bergop ook bijstaan."
Bardet bijstaan, dat is de rol van Tusveld
De Giro d'Italia start dit jaar in Boedapest met een etappa over bijna 200 kilometer naar Visegrad. Na drie dagen Hongarije verkast het peloton op 9 mei naar Sicilië, waar op 10 mei de eerste Italiaanse etappe op het programma staat.

Tour of Vuelta?

Na de Giro komt de Tour, die reed Tusveld nog nooit. Daarna, in augustus, staat de Vuelta op het programma. En hoewel hij dolgraag een keer in de Tour de France zou willen rijden, richt hij zijn pijlen dit jaar vol op de Vuelta, die in augustus in zijn Utrecht van start gaat.
"Die wil ik dit jaar het liefste van allemaal rijden. Ik heb met Utrecht al een promotiefilmpje opgenomen en een stuk van het parcours gereden, dat wordt wel heel speciaal", zegt Tusveld.
Dat hij daardoor dit jaar nog niet zou kunnen debuteren in de Tour de France neemt de Utrechter voor lief. "Dat komt dan volgend jaar wel."