Eerste zege FC Utrecht onder Rick Kruys een feit: 'Ik denk wel dat mensen me dit gunnen'

UTRECHT - FC Utrecht heeft de eerste overwinning behaald onder leiding van interim-trainer Rick Kruys. Anastasios Douvikas maakte in de thuiswedstrijd tegen NEC diep in de tweede helft het enige doelpunt: 1-0.
FC Utrecht juicht Tasos Douvikas heeft gescoord
FC Utrecht juicht Tasos Douvikas heeft gescoord © Orange Pictures
Utrecht steeg door de zege naar de zesde plaats en is nagenoeg zeker van deelname aan de play-offs. NEC, dat voor de derde keer op rij verloor, blijft tiende. De achtste plek, die ook recht geeft op deelname aan de play-offs, raakt voor de Nijmegenaren steeds verder uit zicht.
"Dit is een verdiende zege", reageerde Hidde ter Avest direct na de wedstrijd. "We kregen zoveel kansen en zij bijna niet. Hoe het kan dat we zo moeilijk scoren? Geen idee, maar deze drie punten gaan ons heel goed doen."
Luister terug: FC Utrecht boekt voor het eerst in twee maanden weer een zege
FC Utrecht, waar de Est Rocco Robert Shein zijn debuut maakte, was voor rust de betere ploeg en kreeg via Douvikas al in de 2e minuut de eerste kans. De spits kopte naast uit een hoekschop. Even later schoot Douvikas de bal in de handen van NEC-doelman Mattijs Branderhorst. Ook de mee opgekomen vleugelverdediger Djevencio van der Kust noteerde een goede mogelijkheid. Hij trapte de bal na een klein half uur spelen te zacht op doel.
René van den Berg in gesprek met Hidde ter Avest
"Ik ben blij dat we gewonnen hebben. Het is twee maanden geleden. Ik ben blij voor mezelf en voor mijn team", lachte Douvikas na afloop. "Ik heb al even niet meer gescoord, dat was niet fijn, maar ik ben nooit gaan twijfelen. Hier krijg ik alleen maar meer zelfvertrouwen van voor de play-offs. Zo gaan we door. "
René van den Berg in gesprek met Tasos Douvikas
NEC liet pas kort voor de rust van zich horen. Ook in de tweede helft was de thuisploeg de bovenliggende partij, al schoot Jonathan Okita de bal voor NEC in de 64e minuut maar net naast.
"Ik denk wel dat mensen me dit gunnen ja", vertelde trainer Rick Kruys. "De jongens hebben er hard voor gestreden. Ik ben wel opgelucht ja. Of ik een wijntje ga drinken? Nee dat niet."
René van den Berg in gesprek met Rick Kruys

De ommekeer

Na gelijke spelen tegen RKC Waalwijk (1-1) en Fortuna Sittard (1-1) en een nederlaag bij Feyenoord (2-1), leek Kruys weer niet te gaan winnen met Utrecht. Douvikas bezorgde Utrecht in de 77e minuut alsnog de winst door in tweede instantie te scoren uit een corner. Okita was in blessuretijd met een kopbal nog dicht bij de gelijkmaker. Doelman Fabian de Keijzer onderscheidde zich.

Play-offs haast binnen

FC Utrecht is nu zo goed als zeker van deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. Met nog drie wedstrijden te spelen heeft het negen punten meer dan Go Ahead Eagles, dat nog een wedstrijd extra heeft. NEC staat nu op een haast onoverbrugbare achterstand van tien punten.
FC Utrecht - NEC 1-0
1-0 Tasos Douvikas '77