Oud-directeur kritisch over spelersbeleid FC Utrecht: 'Je moet spelers halen die in de top succesvol zijn geweest'

Wilco van Schaik en Gert Kruys over het spelersbeleid van FC Utrecht
Utrecht - FC Utrecht staat stil. De club wil al jaren de top drie aanvallen en ondanks een gestegen spelersbudget lukt dat maar niet. Voor het vierde jaar op rij eindigt de club hooguit als zesde in de eredivisie. Voormalig directeur Wilco van Schaik, nu directeur bij NEC, heeft wel een idee hoe dat komt. Hij denkt dat FC Utrecht de verkeerde spelers haalt, zegt hij in Een Berg Sport.
"Je moet gasten hebben die zich elke dag het snot voor de ogen willen trainen, die beter willen worden en mekaar willen helpen", zegt Van Schaik, die met NEC structureel in de top 9 van de eredivisie wil spelen. "Daarom hebben we Lasse Schöne gehaald, een jongen die daar al geweest is en daar succesvol was."
Als je top wilt aanvallen moet je jongens halen die daar succesvol zijn geweest
Wilco van Schaik, oud directeur FC Utrecht
Van Schaik lijkt daarmee te zeggen dat bij voorbeeld Adam Maher en Simon Gustafson niet de geschikte spelers zijn voor de ambities van FC Utrecht om de top drie aan te vallen. Zij speelden wel bij een topclub gespeeld maar werden daar niet goed genoeg bevonden. "En als je die ambitie hebt moet je jongens halen die daar succesvol zijn geweest."
De voormalig Utrecht-directeur maakt wel een uitzondering voor Bart Ramselaar, die het na een goede start uiteindelijk niet redde bij PSV. "Dat vind ik een goeie speler, die kan die stap nog maken. Maar dan moet hij zijn potentie ontwikkelen."
Van Schaik zegt daarbij ook iets het volgens hem erg lastige vak van scouting. "Scouten op basis van mentaliteit en karakter, in combinatie met kwaliteit, heeft ons de laatste jaren erg geholpen". Het aangepaste beleid heeft er onder meer toe geleid dat promovendus NEC, door velen gezien als degradatiekandidaat nummer 1, nu tiende staat in de eredivisie.