FC Utrecht worstelend richting de play-offs: 'We voetballen niet slecht, de resultaten die vallen tegen'

Utrecht - Met een overwinning op NEC vrijdagavond zijn de play-offs om Europees voetbal te spelen zo goed als zeker binnen voor FC Utrecht. Maar het probleem is dat de laatste zege van FC Utrecht alweer twee maanden geleden was. FC Utrecht worstelt. "Maar we voetballen niet slecht", zegt hoofdtrainer Rick Kruys in aanloop naar het duel met de Nijmegenaren.
Zodra er iets tegen zit hebben we het lastig
Willem Janssen

Hoop uit spel

Op 27 februari versloeg FC Utrecht Heerenveen met 1-2, dat was de laatste zege. "Hoe komt dat? Als wie die vraag hadden beantwoord dan hadden we eerder gewonnen. Het is heel frustrerend", zegt Janssen. "We hebben nog steeds het gevoel dat we dichtbij een ommekeer zijn. In de play-offs moet het straks gebeuren."
De vraag is ook of FC Utrecht wel wat in de play-offs heeft te zoeken. "Niet aan de hand van het resultaat. Maar je kan wel hoop putten uit fases van ons spel. Je ziet dat het erin zit", zegt de aanvoerder. "Ook onder René (Hake, red) hadden we dezelfde problemen. We zijn wel veranderd van structuur. Daar voelen we ons goed bij. Zodra er iets tegen zit hebben we het lastig, dat was onder René ook al zo."
FC Utrecht - NEC begint vrijdagavond om 20.00 uur en is live te volgen in Namen en Rugnummers op 93.1 FM.
"We moeten tegen NEC in grote lijnen hetzelfde spelen als we de afgelopen weken hebben gedaan", zegt Kruys.
De nederlaag tegen Feyenoord is deze week uitvoerig nabesproken. "Het onverzettelijke moet beter. Sinisterra kwam er makkelijk doorheen. Het drietal Sylla, Van Overeem en Gustafson moet daar veel meer doen. Dat spreken we uit. Als je elkaar niet de waarheid durft te zeggen kan je nooit verbeteren."
Feit is dat FC Utrecht worstelt. "De vraag is hoe snel we daaruit komen. Daar zijn we alleen maar mee bezig. Deze week was best zwaar ook vanwege blessuregevallen die we moesten verwerken", doelt Kruys op de lang uitgeschakelde Tommy St. Jago. "Dat heeft impact gehad op de groep."

Scoren blijft lastig

Waar FC Utrecht dit seizoen ook moeite mee heeft is het uitbouwen van een voorsprong. Tegen NEC snel op 2-0 of 3-0 komen zou de ploeg goed doen. "Dat maakt het wel makkelijker. Of ervoor zorgen dat je de benauwde voorsprong over de streep trekt", zegt Janssen.
"We houden ons vast aan de goede fases in wedstrijden waarin we overtuigend voor de dag kwamen. Dat moeten we bekronen met een hogere voorsprong. Dan ziet het er ook anders uit", aldus Janssen.
FC Utrecht en NEC speelden in de eredivisie 37 keer eerder tegen elkaar. De thuisploeg won 20 keer, NEC slechts 10 keer.

Eerder dit seizoen was FC Utrecht bij NEC met 0-3 te sterk.

Kruys is niet ontevreden over het spel van zijn ploeg. "De resultaten die vallen tegen. Dat is zeker zo. Maar ik vind niet dat we slecht voetballen.", aldus de oefenmeester. "Ik hoop en denk dat we van NEC gaan winnen." Dat moet Kruys doen met een grote lijst afwezigen. "Mimoun Mahi, Henk Veerman, Sander van de Streek, Tommy St. Jago, Mark van der Maarel en Bart Ramselaar zijn er niet bij."