De moeilijke keuze van Henk Fraser: 'Wie wil er nou niet naar het WK?'

© Orange Pictures
UTRECHT - Henk Fraser heeft er geen goed gevoel bij dat hij het Nederlands elftal verlaat. De assistent-bondscoach volgt na de zomer interim-trainer Rick Kruys op, die tot het einde van deze competitie de ontslagen René Hake vervangt bij FC Utrecht. Zijn nieuwe club gaat er niet mee akkoord dat hij tijdens interlandperiodes de club tijdelijk verruilt voor Oranje. Daardoor kan Fraser tijdens het WK mogelijk anderhalve maand afwezig zijn.
Fraser was maandag bij de premiere van de film over Louis van Gaal in Amsterdam. "Ik ben hier vorig jaar aan begonnen. Louis van Gaal had toen natuurlijk keuze genoeg. Als dan de keuze op jou valt en je gaat halverwege weg, dan is dat niet leuk. Niet leuk voor mezelf, maar ik vind het vooral voor hem supervervelend."
De aanstaande trainer van FC Utrecht gaf ook aan dat hij het niet eenvoudig vond om met Van Gaal over de aanbieding van FC Utrecht te praten. Van Gaal wilde Fraser er graag bij houden en belde zelfs nog met Frans van Seumeren. Die was niet te vermurwen. Van Gaal gaf Fraser daarop zijn goedkeruing. "Dat maakt het een stuk makkelijker."

Pijnlijk en jammer

In tegenstelling tot FC Utrecht gaf Frasers huidige werkgever Sparta wel toestemming om zijn baan bij de club met het interim assistent-bondscoachschap te combineren. Toen Utrecht aangaf dat niet te willen, moest Fraser wel even nadenken. "Wie wil er niet naar het WK? Dit is iets wat heel pijnlijk en heel jammer is. Maar ik wilde ook heel graag naar FC Utrecht. Ik moet kijken naar mijn belang. Ik moet ook respecteren dat het belang van een club anders is."
Of Fraser direct bij Oranje vertrekt of dat hij er in juni tijdens de komende interlandperiode nog wel bij is, is nu nog niet duidelijk. "Dat is aan de bondscoach", zei Fraser. "Ik zou m'n vakantie laten gaan als ik daar bij kan en mag zijn. Ik kan me ook voorstellen dat Van Gaal zegt dat hij de groep wil laten wennen aan een nieuwe assistent. Wat dat betreft kan het alle kanten op. Als Van Gaal mij nodig heeft, ben ik er zeker bij. Als hij een andere keuze maakt, is het ook goed."