Fraser verkiest FC Utrecht boven WK met Oranje: 'Droom die in vervulling gaat'

© Orange Pictures
UTRECHT - Henk Fraser wordt zoals verwacht hoofdtrainer van FC Utrecht met ingang van komend seizoen. Hij stopt dan als assistent-bondcoach van het Nederlands elftal en gaat dus niet naar het WK voetbal in november. Fraser heeft een contract voor drie seizoenen getekend.
"We zijn gezamenlijk van mening dat de job als hoofdtrainer bij FC Utrecht volledige focus en toewijding vereist", zegt technisch directeur Jordy Zuidam van FC Utrecht. "Deze baan combineren met andere werkzaamheden is dus niet mogelijk." Op een later moment wordt de invulling van de rest van de technische staf vormgegeven, laat de club weten.
"Het is met heel veel blijdschap dat we Henk Fraser presenteren", aldus Zuidam. "Hij is een oefenmeester met een buitengewoon sterke persoonlijkheid en uitstraling. Henk heeft bovendien een duidelijke voetbalvisie en heeft bij meerdere clubs bewezen dat die tot prestaties leidt. We hebben er vertrouwen in dat hij met zijn ervaring, kennis en kunde het niveau van ons eerste elftal naar een nog hoger plan tilt."
Fraser, die eerder als speler uitkwam voor FC Utrecht, is erg blij met zijn terugkeer naar De Galgenwaard. “Hoofdtrainer zijn van FC Utrecht is voor mij een unieke kans, waar ik vol voor wil gaan”, laat hij weten. "In mijn tijd als speler bij FC Utrecht heb ik een bijzonder gevoel overgehouden aan de club. Eén van mijn dromen was om als hoofdtrainer aan de slag te gaan bij FC Utrecht. Dat die droom nu in vervulling gaat, vervult me met blijdschap."
Toch heeft Fraser er moeite mee dat hij het Nederlands elftal verlaat. De assistent-bondscoach doet dat noodgedwongen omdat zijn nieuwe werkgever FC Utrecht er niet mee akkoord gaat dat hij tijdens interlandperiodes de club tijdelijk verruilt voor Oranje. "Ik ben hier vorig jaar aan begonnen. Louis van Gaal had toen natuurlijk keuze genoeg. Als dan de keuze op jou valt en je gaat halverwege weg, dan is dat niet leuk. Niet leuk voor mezelf, maar ik vind het vooral voor hem supervervelend", aldus Fraser. "Ik zag er tegenop daar met Van Gaal over te praten. Ik heb zijn goedkeuring gehad, dat maakt het een stuk makkelijker."
Op dit moment is Fraser nog trainer van Sparta. De Rotterdammers gaven hem wel toestemming voor het interim assistent-bondscoachschap. Toen Utrecht de voorwaarde stelde, moest Fraser wel even nadenken. "Wie wil er niet naar het WK? Dit is iets wat heel pijnlijk en heel jammer is. Maar ik wilde ook heel graag naar FC Utrecht. Ik moet kijken naar mijn belang. Ik moet ook respecteren dat het belang van een club anders is."
Fraser maakte bij Sparta zijn debuut in het betaalde voetbal. In 1986 verruilde hij die club voor FC Utrecht, waar hij in eerste instantie als aanvaller ging spelen, maar later voorstopper werd. Op die positie haalde hij uiteindelijk ook het Nederlands elftal. Na zijn Utrechtse periode speelde hij nog voor Roda JC en Feyenoord.
Als oefenmeester was Fraser daarna actief bij Feyenoord, ADO Den Haag, PSV en Jong Oranje; afwisselend als jeugdtrainer en assistent-trainer. In 2014 werd hij hoofdcoach bij ADO Den Haag, zijn eerste klus in de eredivisie. Na zijn Haagse periode trad Fraser aan bij Vitesse, waarna hij in 2018 neerstreek bij Sparta. Later combineerde hij dit met zijn werk voor Oranje.