De vele leermeesters van Rick Kruys: 'Er is niet één iemand van wie het meeste heb overgenomen'

UTRECHT - Rick Kruys blikt in Een Berg Sport terug op zijn eerste twee weken als hoofdtrainer van FC Utrecht, en er wordt gepraat over de weg die hij als trainer heeft afgelegd. Kruys junior gaat ook in op de functie van kritisch analist, die zijn vader heeft bij RTV Utrecht.
"Ik heb daar geen last van", aldus Junior. "Hij bemoeit zich er niet mee en zo hoort het ook. Hij moet gewoon zeggen wat hij ervan vindt. Als het goed is is het goed, en slecht is slecht."

Lange weg naar het trainerschap

Dat Rick Kruys trainer zou worden was al vroeg duidelijk. Het vak werd hem eigenlijk met de paplepel ingegoten. Toen vader Gert halverwege de jaren '90 trainer was bij het Utrechtse Holland, was de jonge Rick overal bij. "Ik zat bij Holland bij de wedstrijdbesprekingen. Ergens zijn er toen dingen bij mij aangegaan dat ik bij mezelf dacht: 'Dat is leuk.'"
Maar niet alleen vader Gert was van invloed. Sinds Rick als assistent bij het eerste van FC Utrecht werd gehaald diende hij onder achtereenvolgens Erik ten Hag, Jean Paul de Jong, Dick Advocaat, John van den Brom en René Hake. Advocaat is nu op voorspraak van Kruys teruggehaald als klankbord.
Kijk hier naar de uitzending van Een Berg Sport.
"Er is niet één iemand van wie ik het meeste heb overgenomen", zegt Kruys junior daarover. "Dick is natuurlijk een icoon dus als hij iets vertelt komt het dubbel zo hard binnen." Maar Kruys heeft van al zijn hoofdtrainers dingen opgepikt. "Uiteindelijk heb ik de dingen tot me genomen en daardoor ben ik de trainer geworden die ik nu ben."
'Dick is natuurlijk een icoon'
'Dick is natuurlijk een icoon' © fcutrecht.nl
In de uitzending van Een Berg Sport wordt ook teruggekeken op de wedstrijd tegen RKC Waalwijk en vooruitgeblikt op het duel van zaterdag tegen Fortuna Sittard. Ook de rol van oud-speler Michael Silberbauer, die is toegetreden tot de technische staf, komt aan bod.