Rick Kruys, hoofdtrainer FC Utrecht: 'Meer passie, minder voorspelbaar'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Er moet meer passie komen in het spel van FC Utrecht en het moet minder voorspelbaar worden. Interim-trainer Rick Kruys, die vorig week de weggestuurde René Hake opvolgde, zei dat dinsdagochtend. Na de training stond hij voor het eerst uitgebreid de pers te woord.
Rick Kruys was de voorbije jaren assistent-trainer van Erik ten Hag, Jean Paul de Jong, Dick Advocaat, John van den Brom en René Hake. Nu is hij hoofdtrainer, en dat is een grote verandering. "De rol als assistent is anders dan de rol als hoofdtrainer, dat heb ik de afgelopen dagen gemerkt. Het is veel drukker."

Advocaat als mentor

Kruys krijgt op zijn eerste stappen als hoofdtrainer ondersteuning van mentor Dick Advocaat. Tijdens de dinsdagtraining stonden de twee uitgebreid te praten. "Ik wil weten van Dick wat híj ziet. Hij zegt niet tegen mij dat ik dingen anders moet doen. Je doet dingen op jouw manier, dat is wat hij mij ook meegeeft."
Rick Kruys: 'Advocaat zegt niet dat ik dingen anders moet doen'
De door de wol geverfde Advocaat geeft vooral advies en feed-back. "Het trainersvak is een ervaringsvak en hij helpt mij bij het stukje ervaring dat ik mis. Er gebeuren dingen terwijl te trainer bent, waar je op moet letten en op moet inspelen. Dat heeft hij allemaal al meegemaakt."

Meer energie, minder tegengoals

Onder Kruys gaan we een ander FC Utrecht zien dan onder René Hake. "Want uiteindelijk is de serie wedstrijden die we hebben gespeeld niet goed genoeg. Ik ga proberen de verdedigende organisatie te versterken omdat ik vind dat we te gemakkelijk tegengoals krijgen." De nieuwe trainer wil bovendien aan de bal wat meer variatie. "Ik hoop dat we dan iets minder voorspelbaar zijn dan we de afgelopen weken geweest zijn."
Ik miste een bepaalde energie. Aan mij is de taak om die energie terug te brengen
Rick Kruys
Daarnaast moet er meer passie komen. "Absoluut. Er moet veel meer energie in het elftal. Als je kijkt naar de afgelopen weken dan hebben ze absoluut hun best gedaan, maar ik miste een bepaalde energie. Aan mij is de taak om die energie terug te brengen."

Vader Gert belangrijk

Rick is een Kruys, en als hij ook maar iets van zijn vader heeft, is dat hem wel toevertrouwd. "Wij zijn mensen die spelers kunnen enthousiasmeren, die spelers extra kunnen laten geloven in dingen." Daarbij is vader Gert ook erg belangrijk geweest van Ricks ontwikkeling als trainer. "Ik ben het trainersvak ingerold doordat hij vroeger trainer was van Holland, bij AGOVV, bij Cambuur, bij De Graafschap. Dus uiteindelijk heb ik dat onbewust altijd meegekregen."
In de beslissing om hoofdtrainer van FC Utrecht te worden speelde Kruys senior geen rol. "Ik ben nu op een leeftijd dat ik mijn eigen beslissingen moet nemen. Toen ze me vroegen het te doen heb ik het met niemand overlegd. Ik heb meteen ja gezegd."
Dat is niet jammer, dat is duidelijk
Hoofdtrainer tot de zomer
De tijd die Rick Kruys krijgt als hoofdtrainer van FC Utrecht is beperkt: zeven competitieduels en (waarschijnlijk) de play-offs. "Dat is niet jammer, dat is duidelijk. Het betekent dat ik volledig de focus kan hebben op de zeven wedstrijden en de play-offs. En het betekent ook dat ik niet elke week vragen hoef te beantwoorden of ik wel mag blijven of dat ik niet mag blijven."
Én het betekent dat hij in de zomer, als FC Utrecht een nieuwe hoofdtrainer aan gaat stellen, weer een stapje terug zal moeten doen. "Daar denk ik nu niet aan. Ik focus me op de eerstkomende wedstrijden."