Voormalig Holland-trainer Melbi Raboen overleden. 'Een markante man'

UTRECHT - In een ziekenhuis in Den Haag is afgelopen week Melbi Raboen overleden. De kleurrijke Hagenaar was van 1992 tot 1994 twee seizoenen trainer van de Utrechtse amateurclub Holland. In 1993 veroverde Raboen met Holland de landstitel bij de zondagamateurs. Raboen is 74 jaar jaar geworden.
Holland zat in de zomer van 1992 met een probleem. De club was kampioen geworden van de 1e klasse en gepromoveerd naar de hoofdklasse, destijds het hoogste niveau van het amateurvoetbal. Willem van Hanegem, die doordat zoon Gert voor Holland speelde al betrokken was de club, zou in het nieuwe seizoen de hoofdtrainer worden.
Maar toen de Kromme gevraagd werd om trainer van Feyenoord te worden, moest Holland in allerijl op zoek naar een ander. Dat werd Melbi Raboen, die zijn sporen toen al verdiend had in Zuid Holland. Daar was hij succesvol geweest bij de amateurs van ADO, het Leidsche UVS en zaterdaggrootmacht Quick Boys.

In de struiken

"Het was een markante man", zegt Gert Kruys, die het laatste jaar van zijn loopbaan onder Raboen diende bij Holland en hem in 1994 opvolgde als trainer. "Hij verraste ons voortdurend. Hij was een keer niet bij de training omdat hij andere verplichtingen had. Tijdens die training ging de bal de bosjes in. De medespeler die de bal ging zoeken schrok zich wezenloos. Want wie zat in de struiken de boel te bespieden? Melbi Raboen!"
Gert Kruys over Raboen: "Een markante man"

Conflicten

Ook RTV Utrecht-verslaggever Bert Kous leerde Raboen in die tijd kennen. "Het was een aparte man, met wie ik in de eerste maanden dat hij bij Holland werkte veel aanvaringen had. Dat liep zo hoog op dat hij mij na wedstrijden niet meer te woord wilde staan. Melbi wilde zelfs dat het bestuur van de club mij de toegang tot het sportpark zou ontzeggen. "Waar er twee vechten, heeft er één schuld en dat ben jij!", zei hij tegen me."
Verslaggever Bert Kous over Melbi Raboen
Maar Kous leerde ook de andere zijde van Raboen kennen. "Midden in dat conflict overleed totaal onverwacht mijn vader. Toen ik de week daarna weer aan het werk ging, was Melbi de eerste die me belde om te vragen hoe het was en om me sterkte te wensen. Dat was de mens Raboen, die was anders dan de trainer."

Met tien man

Rick Testa la Muta is nu trainer van DHSC, de club waarin Holland na de fusie met DOS en Stichtse Boys is opgegaan. Onder Raboen was de spits aanvoerder van Holland. "We speelden een wedstrijd en begin tweede helft valt er een speler bij ons uit, geblesseerd", vertelt Testa la Muta. "We speelden slecht en het stond gelijk."
Testa la Muta: "Hij bracht geen vervanger in"
Tot verbazing van Testa la Muta en zijn teamgenoten bracht Raboen geen vervanger in het veld. "Melbi was boos, en hij vond dat wij ook met tien man best konden winnen. En we wonnen ook. Melbi triggerde een team op zijn manier. Jammer dat hij er niet meer is, het was een mooie vent."