Dames SCHC en Kampong in startblokken voor tweede seizoenshelft: 'Maar je bent nooit klaar als coach'

UTRECHT - De dames van SCHC en Kampong beginnen zondag aan de tweede seizoenshelft van de hoofdklasse. Voor SCHC-coach Lucas Judge telt alleen maar het bereiken van de play-offs. Bij de dames van Kampong heeft coach Fleur van de Kieft een klein beetje brutale hoop om daaraan mee te doen.
SCHC-coach Lucas Judge (links) en Kampong-coach Fleur van de Kieft (rechts)
SCHC-coach Lucas Judge (links) en Kampong-coach Fleur van de Kieft (rechts) © Orange Pictures, bewerking RTV Utrecht
SCHC is de winterstop in gegaan als nummer twee van de hoofdklasse. De Bilthovense vrouwen hebben zeven punten achterstand op koploper Den Bosch en zeven voorsprong op nummer vijf Pinoké. Uiteindelijk gaat het om de eerste vier plekken. Als je daar eindigt hebt je een ticket voor de play-offs om de landstitel.
Kampong staat zesde en het gat met nummer vier HGC is zes punten. Met nog elf wedstrijden te gaan is er nog van alles mogelijk voor de Utrechtse vrouwen. De voorsprong op de tiende plek, Klein Zwitserland, is zeven punten. Die plaats zorgt aan het einde van het seizoen voor deelname aan de play-outs om handhaving.
We moeten meer rendement halen uit onze dominante fases
Lucas Judge, coach SCHC

De eerste seizoenshelft?

"Ik heb een positief gevoel overgehouden aan de eerste seizoenshelft. De meiden hebben het met alle omstandigheden goed gedaan", zegt SCHC-coach Judge. "Het is altijd goed om te zien dat een ploeg weerbaar is en altijd doorgaat. De ontwikkeling van de groep in algemene zin, ze zijn echt naar elkaar toe gegroeid."
Vooral geprobeerd om van de individuen een team te maken
Fleur van de Kieft, coach Kampong
Van de Kieft heeft een trots gevoel over de eerste dertien duels van Kampong dit seizoen. "We hebben hard gewerkt en daardoor hebben we voor elkaar gekregen dat we nu zesde staan. Dat hadden we denk ik allemaal niet verwacht."
"We zijn er ook niet mee bezig geweest. Kampong heeft de afgelopen jaren in zwaar weer gezeten. We hebben vooral geprobeerd om van de individuen een team te maken. Ik had al best wel snel het gevoel dat het een team werd, dat kwam vrij snel op gang. Ze snakten ook naar een teamgevoel", aldus de coach van Kampong.
In de play-offs kunnen we zien wat er mogelijk is
Lucas Judge, coach SCHC

Wat kan er beter?

Judge weet waar zijn ploeg stappen moet zetten. "Wij moeten meer rendement halen uit de fases in een wedstrijd waarin we dominant zijn. We hebben in de eerste seizoenshelft heel goed gespeeld maar niet genoeg goals gemaakt. Dat ligt vooral aan het benutten van kansen."
In de resterende wedstrijden heeft de oefenmeester vertrouwen. "De ploeg staat er goed voor. Ze zijn fit en gretig. Iedereen heeft er ook weer zin in", aldus Judge.
SCHC hervat zondag de hoofdklasse met een uitduel tegen nummer vier HGC.

Kampong speelt ook een uitwedstrijd. De Utrechters nemen het op tegen nummer zeven hdm.

Beide duels beginnen om 12.45 uur.

"Ik ben heel tevreden over de creativiteit en de snelheid in onze aanval. Dat is ons sterkste punt", zegt Van de Kieft. "We moeten de meeste stappen zetten in het verdedigende aspect. Vooral als we balverlies hebben. Als er chaos is moeten we zo snel mogelijk structuur vinden."
Ook Van de Kieft is blij met hoe haar ploeg er nu voor staat. "Maar je bent eigenlijk nooit klaar als coach. Er kunnen altijd dingen beter. Bijvoorbeeld de onverstoorbaarheid", zegt ze."Ik vind dat we een vrij jong maar goed en talentvol team hebben. Dat is mooi om mee te werken."
Mijn ploeg moet het seizoen sowieso met plezier en trots afsluiten
Fleur van de Kieft, coach Kampong

Wanneer is het seizoen geslaagd?

"Dat is altijd een tricky vraag. Je wil natuurlijk dat je ploeg zich doorontwikkeld en beter wordt. Dat wil je zien, dat iedereen beter wordt. Maar aan de andere kant gaat het ook om resultaat. We staan op dit moment tweede en dat willen we graag zo houden. In de play-offs kunnen we dan zien wat er mogelijk is", aldus Judge.
Kampong staat onderaan het linker rijtje. Het seizoen kan dus nog twee kanten op voor de Utrechtse dames. "Mijn ploeg moet het seizoen sowieso met plezier en trots afsluiten. Wij willen buiten de play-outs blijven. Heel stiekem hebben we ook nog wel de brutaliteit om naar boven te kijken", besluit Van de Kieft.