Verschillende doelen voor mannen Kampong en SCHC bij herstart competitie: 'Tien duels vol aan de bak'

UTRECHT - De mannenteams uit onze provincie in de hoofdklasse hebben allebei nog heel wat om voor te strijden in de tweede seizoenshelft. Coach Gilles van Hesteren wil met zijn hockeyers van het Bilthovense SCHC voor handhaving zorgen terwijl oefenmeester Roelant Oltmans met het Utrechtse Kampong de play-offs om de landstitel in wil.
Kampong-coach Roelant Oltmans (links) en SCHC-coach Gilles van Hesteren (rechts)
Kampong-coach Roelant Oltmans (links) en SCHC-coach Gilles van Hesteren (rechts) © Orange Pictures, bewerking RTV Utrecht
Kampong staat met 26 punten tweede in de hoofdklasse. Koploper Bloemendaal heeft zes punten meer. Uiteindelijk gaat het om de eerste vier plekken. Als je daar eindigt hebt je een ticket voor de play-offs om de landstitel. De voorsprong van Kampong op nummer vijf, Pinoké, is slechts vier punten.
De nummer laatst van de hoofdklasse degradeert direct naar de promotieklasse. SCHC staat voorlaatste, elfde, met zes punten. Hekkensluiter Hurley is nog puntloos. De nummers tien en elf gaan de play-outs om lijfsbehoud in. Tilburg staat tiende met zeven punten. Nummer Negen Rotterdam heeft twaalf punten.

De eerste seizoenshelft?

Over de plek op de ranglijst maakt Van Hesteren zich op dit moment niet al te druk. "We hadden ook niet verwacht dat we in het linker rijtje zouden staan. We hebben in vier wedstrijden punten gepakt. We hebben drie keer gelijkgespeeld en eenmaal gewonnen. De wedstrijden dat we er moesten staan stonden we er", aldus Van Hesteren.
We staan er beter voor dan in de zomer
Gilles van Hesteren, coach SCHC
Oltmans heeft over de eerste seizoenshelft van Kampong een wisselend gevoel. "We staan wat verder achter Bloemendaal dan noodzakelijk. Maar we hebben nog steeds een goede uitgangspositie op deelname aan de play-offs. Ik denk wel dat er echt meer punten in hadden gezeten."
De oefenmeester van de Utrechters noemt het uiteindelijk een lastige eerste seizoenshelft. "Veel jongens zijn niet helemaal gelukkig teruggekomen van de Olympische Spelen. Dat heeft zeker zijn invloed gehad", aldus de coach.
We zijn nog steeds de minst gepasseerde verdediging van de hoofdklasse
Roelant Oltmans, coach Kampong

Wat kan er beter?

De oefenmeester van SCHC stipt één facet aan wat hij vindt dat nog beter moet ten opzichte van de eerste seizoenshelft. Namelijk het verstand beter gebruiken in wedstrijden. Vooral na de nederlaag tegen Tilburg was hij daar ontevreden over.
"Dat heeft met ervaring te maken van de ploeg en van mij als coach. In de wat pittigere fases in de wedstrijden moeten we rustiger blijven en rationelere keuzes maken zonder dat we makke schaapjes worden", zegt Van Hesteren. "Het gaat erom dat je zo snel mogelijk uit een mindere fase van een wedstrijd komt."
SCHC is inmiddels vijf weken in voorbereiding op de laatste tien duels. "We staan er beter voor dan in de zomer. We hadden een hele nieuwe technische staf en ook wat nieuwe jongens. We weten nu veel meer wie we zijn en hoe we zijn. Alles kan en gaat nu wat gerichter."
De mannen van SCHC spelen zaterdag thuis tegen nummer vier Oranje Rood.

In Utrecht neemt Kampong het op tegen degradatiekandidaat Tilburg.

Beide duels beginnen zondag om 14.45 uur en zijn LIVE te volgen in Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht (93.1FM).

Volgens Kampong-coach Oltmans zit het defensieve gedeelte van zijn ploeg wel goed. "Wij zijn nog steeds de minst gepasseerde verdediging van de hoofdklasse. We moeten meer winst zien te halen uit het aantal cirkelpenetraties. Het rendement moet daarin omhoog."
"Wij krijgen vaak mogelijkheden om wedstrijden eerder te beslissen. Dan breng je de tegenstander eigenlijk zelf terug in de wedstrijd. Dat is ons al een aantal keer overkomen. Dat kan en moet zeker beter", zegt Oltmans. "We hebben bepaalde afspraken gemaakt om het aanvallende rendement te verhogen. Het kwartje moet natuurlijk ook goed vallen, maar we moeten ook meedogenlozer zijn."
Qua spel ben ik al best tevreden
Gilles van Hesteren, coach SCHC

Wanneer is het seizoen geslaagd?

Voor SCHC is het seizoen maar op één manier geslaagd. "Als we in de hoofdklasse blijven. Dat kunnen we op twee manieren doen. Door negende te worden of via de play-outs. Dan is het qua resultaat geslaagd, qua spel ben ik al best tevreden."
"We spelen thuis dat geeft altijd een extra boost. Helemaal nu de wereld weer open is. Het zonnetje gaat schijnen dus het beloofd een mooie middag te worden", besluit Van Hesteren.
Als eerste moeten we nu de play-offs zien te halen
Roelant Oltmans, coach Kampong
Oltmans heeft er in ieder geval weer veel zin in om te starten. "In principe is de tweede seizoenshelft ook leuker omdat je toewerkt naar het slot. Dan vallen alle beslissingen. Wij hebben ook nog de Euro Hockey League. Ook daar liggen mooie uitdagingen voor ons. We hebben de komende periode iets om voor te strijden."
"Als je Kampong heet dan wil je maar één ding en dat is titels winnen. Dat mag duidelijk zijn, dat willen wij en zullen we alles voor doen om dat te verwezenlijken", zegt Oltmans. "Maar als je heel goed speelt en het lukt nét niet dan moet je soms ook je meerdere in de tegenstander erkennen. Als eerste moeten we nu de play-offs zien te halen. Vanaf nu moeten we elke zondag goed zijn. Nog tien wedstrijden vol aan de bak."