N'ketia Seedo is terug: 'Wel aan mezelf getwijfeld'

UTRECHT - In 2019 werd ze als 15-jarige derde op de 60 meter, tijdens het NK indoor. Een jaar later veroverde ze nationale titel. De Utrechtse N'ketia Seedo werd al de nieuwe Dafne Schippers genoemd, ook al omdat ze als 16-jarige sneller was dan haar beroemde stadgenote op die leeftijd. Maar na de titel van 2020 werd het stil rond N'ketia Seedo.
Totdat ze een paar weken geleden ineens weer een toptijd liep en zich plaatste voor het WK indoor, half maart in Belgrado. En afgelopen weekend werd ze voor de tweede keer in haar loopbaan Nederlands kampioene. "Je mag zeggen dat ik terug ben."
Ik ben sowieso al blij dat ik op 18-jarige leeftijd op het WK sta
N'ketia Seedo
Na haar nationale titel van 2020 raakte Seedo geblesseerd. "Als je dan je dan tien maanden niet sprint, moet je er echt inkomen en je snelheid terugvinden. En dat heeft langer geduurd dan ik had gehoopt." Het gevolg was dat Seedo ook in 2021 niet tot topprestaties kwam.
'Ik was bang dat ik niet meer snel zou zijn'
"Ik vroeg me af hoe lang het zou duren voordat ik mijn snelheid terug zou krijgen, want ik was nog nooit zo lang geblesseerd geweest", stelt Seedo. "Dus ik was echt bang dat ik niet meer snel zou zijn."

Onbevangen naar het WK

Maar ze is dus weer snel en won de 60 meter op het NK, terwijl ze zich een paar weken geleden al voor het WK plaatste. Komend weekend loopt Seedo nog een 60 meter tijdens een internationale atletiekmeeting in Parijs. "We wilden heel graag nog een wedstrijd doen voor het WK. Dus ik loop zondag in Parijs een wedstrijd met een wat hoger niveau om daar aan te wennen." Daarna gaat de focus vol op het WK, dat half maart in Belgrado plaatsvindt.
© Fotostudio Red Green Blue
Waar ze staat en hoe snel de concurrentes op het WK zijn, daarvan heeft Seedo geen flauw idee. "Ik ben niet iemand die dat opzoekt. Ik wil niet weten waar ik sta. Je kunt jezelf helemaal op gaan fokken met tijden, maar bij zo'n toernooi begint iedereen op 0. Iemand kan bovenaan de ranglijst staan en toch de finale niet halen."
Doelstellingen voor dat WK heeft de 18-jarige Utrechtse niet. "Ik ben sowieso al blij dat ik op 18-jarige leeftijd op het WK sta. Ik zie wel hoe ver ik kom. Natuurlijk wil ik graag de halve finale of de finale halen. Maar dat ik er überhaupt sta is al een prestatie op zichzelf."

100 meter

Na het WK neemt Seedo even rust. Daarna gaat ze ze zich voorbereiden op het buitenseizoen, waarin voor haar de 100 meter centraal staat.
Het WK indoor vindt van 18 t/m 20 maart plaats in Belgrado. N'ketia Seedo hoort op de 60 meter niet bij de favorieten. De Amersfoortse Femke Bol is wel één van de kanshebbers op de 400 meter.