FC Utrecht-eigenaar Frans Seumeren: 'De driehoek zag FC Utrecht - Vitesse niet als een risico'
UTRECHT - Dit voetbalseizoen lijkt volledig in de schaduw te staan van de terugkeer van het hooliganisme. Ook FC Utrecht worstelt met dit probleem.
Een periode zonder supporters in de stadions vanwege de coronapandemie heeft niet de reset gebracht waarop men hoopte. Afgelopen weekend bij FC Utrecht - Vitesse ging het weer mis toen Vitesse-aanhangers vuurwerk in een familievak gooiden.
Clubeigenaar Frans van Seumeren legt in Een Berg Sport uit dat een groot deel van de verantwoordelijkheid toch echt bij de gemeente en de politie ligt. "Zij hebben vooraf overleg met ons in de zogeheten driehoek. Dan wordt bepaald of er maatregelen nodig zijn rond een wedstrijd. In het geval van FC Utrecht - Vitesse vond men dat niet nodig. Er waren totaal geen signalen dat er iets zou gaan gebeuren."
FC Utrecht-eigenaar Frans Seumeren: 'De driehoek zag FC Utrecht - Vitesse niet als een risico'
Inschattingsfout
Dat er geen signalen waren is zorgelijk, want door de rellen eerder dit seizoen in Arnhem - toen meegereisde Utrechters met vuurwerk gooiden - lag een vergeldingsactie voor de hand. Dat het vak met relschoppers tijdens de wedstrijd niet is leeggehaald is ook vreemd. "Uiteindelijk beslist de politie of ze het vak gaan ontruimen of niet", vertelt Van Seumeren.
"Je ziet het bij elke club op dit moment", reageert analist en oud-speler Gert Kruys. "Kleine groeperingen die alleen maar naar de stadions komen om narigheid uit te halen. Als het niet snel verbetert mag er straks geen uitpubliek meer bij een wedstrijd."
Supporters die denken dat ze boven de wet staan hebben een groot probleem
FC Utrecht heeft ook binnen de eigen achterban dit seizoen al meerdere keren met dit soort types te maken gehad. In Enschede tegen Twente liep het uit op rellen, tegen AZ sloegen de stoppen door en uit bij Vitesse zoals reeds vermeld ging het ook al mis toen meegereisde Utrechters vuurwerk gingen gooien.
Alle rellen hebben de club bij elkaar inmiddels al bijna 100-duizend Euro gekost. "Los daarvan. We doen er alles aan om ouders met hun kinderen weer naar het stadion te kunnen laten gaan", gaat Kruys verder. "En dan krijg je dit. Dat is toch hartstikke zonde?"
Van Seumeren laat er geen twijfel over bestaan dat hij dit soort gedrag binnen zijn club niet tolereert. "We proberen altijd in verbinding te blijven met onze supporters, maar mensen die denken dat ze belangrijker zijn dan de club of denken dat ze boven de wet staan hebben een groot probleem, want we gaan dat niet accepteren."
Strenger fouilleren
Voorkomen dat mensen vuurwerk mee het stadion innemen is nog niet zo makkelijk. "Ze stoppen het in vlaggen en in hun broek. Ze gebruiken allemaal slimme trucjes om het binnen te krijgen", legt Van Seumeren uit. "Er mag op bepaalde delen van het lichaam niet gefouilleerd worden." De vraag is dan dan ook of dat in Nederland niet moet gaan veranderen.