FC Utrecht op bezoek bij Heerenveen, dat al zes keer op rij verloor

UTRECHT - FC Utrecht speelt zondag de uitwedstrijd in Friesland tegen Heerenveen. De Friezen staan elfde in de eredivisie met 25 punten. FC Utrecht heeft elf punten meer en staat zevende. Heerenveen heeft al zes duels op rij verloren. De laatste zege was op 19 december tegen provinciegenoot Cambuur.

Sociale dienstvoetbal

In die zes duels scoorde Heerenveen maar één keer. En in de tussentijd werd ook trainer Johnny Jansen ontslagen en vervangen door Ole Tobiasen. Dat heeft tot nu toe niet geholpen.
Maar wellicht is er hoop voor Heerenveen. Willem van Hanegem bedacht in zijn tijd als trainer van FC Utrecht de term 'sociale dienstvoetbal.' De Kromme bedoelde daarmee dat FC Utrecht veel te vaak verloor ploegen die in een dip zaten. "Dan moeten wij maar zorgen dat we dat doorbreken", zegt trainer René Hake daarover. "Uiteindelijk praten wij ook niet over sociale dienstvoetbal. Dat doet de buitenkant."
René Hake over sociale dienstvoetbal en andere zaken
Hake is deze week ook open over de opstelling. Zeer waarschijnlijk staat FC Utrecht zondag om 20.00 uur met dezelfde elf aan de aftrap als afgelopen week tegen Vitesse. Dus met Henk Veerman, en zonder Tasos Douvikas. Ook nog zonder Tommie St. Jago, die afgelope maandag een prima wedstrijd speelde met Jong FC Utrecht tegen Excelsior. "Hij is honderd procent fit", zegt Hake over de verdediger. Hij zit er dicht bij, maar we moeten niet vergeten dat hij er een tijd uit heeft gelegen."
Gert Kruys laat in Een Berg Sport zijn licht schijnen over Heerenveen - FC Utrecht

Ramselaar weer in basis

Spelen met dezelfde als tegen Vitesse, betekent ook een basisplaats voor Bart Ramselaar, die tegen Vitesse weer als een soort valse linksbuiten speelde. "Daar moet ik veel aan de binnenkant spelen en ruimte maken zodat Warmerdam buitenom kan komen", zegt de Amersfoorter.
Bart Ramselaar: "We zijn terug gegaan naar de basis"
Ramselaar baalde net als iedereen van de 1-1 tegen Vitesse, maar zag in de wedstrijd wel aanknopingspunten. "We zijn teruggegaan naar de basis, naar het begin van het seizoen toen we heel goed voetbal speelden", aldus de middenvelder. "En dat ging zondag bij vlagen goed."
Met die opmerking kan Ramselaar suggereren dat er na die goeie seizoensstart te veel gewisseld is, en dat daardoor de automatismen verdwenen. "Het ging minder, dus het is logisch dat je dan wat anders wilt gaan proberen", reageert Ramselaar.
Bart Ramselaar wacht overigens nog altijd op bericht van FC Utrecht over volgend seizoen. Zijn contract loopt komende zomer af, en de club heeft een eenzijdige optie om het te verlengen tot de zomer van 2023. Die optie moet voor 1 april gelicht worden.

Op jacht naar 100e treffer

Als Heerenveen zondag scoort, is het de honderdste treffer die de Friezen maken tegen FC Utrecht. Na 66 ontmoetingen is het doelsaldo 104-99 in het voordeel van FC Utrecht. Utrecht won 28 van de 66 duels, Heerenveen won er 23.
In Heerenveen is de verhouding anders. Daar wonnen de Friezen 16 van de 32 duels. Het doelsaldo daar is 57-42 in het voordeel van Heerenveen. De laatste Utrechtse zege in het Abe Lenstra Stadion was op 16 december 2018. Dankzij doelpunten van Emil Bergström, Gyrano Kerk en Oussama Tannane werd het toen 2-3.
Eerder dit seizoen werd het in de Galgenwaard 2-1. Voor FC Utrecht scoorden Moussa Sylla en Sander van de Streek. Willem Janssen scoorde in eigen doel.