FC Utrecht-directeur na vuurwerk Vitessefans: 'Ik zou lege uitvakken heel erg zonde vinden'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een dag na de wedstrijd tegen Vitesse gaat het bij FC Utrecht vooral over de vraag hoe het toch mis kon gaan met die Vitessefans. Die begonnen na een half uur spelen vuurwerk op het veld te gooien, waardoor de wedstrijd ruim een half uur werd stilgelegd.
FC Utrecht-directeur Van Es over fouillerregels en leeg uitvak
Algemeen directeur Thijs Otto van Es maakt op maandagmiddag de balans op. Ten eerste wordt er gekeken naar de daders. "Er zijn al identificaties uitgevoerd, en daar wordt op gehandeld." Daarnaast wordt er ook geëvalueerd. "We hebben vandaag gekeken wat we in het vervolg beter kunnen doen."

Beter fouilleren

Voor de meeste mensen is het antwoord op die vraag duidelijk: beter fouilleren, zodat het vuurwerk niet meegenomen wordt het stadion in. Maar dat is nog niet eenvoudig, want de stewards die de supporters fouilleren hebben niet de rechten die de marechaussee op Schiphol wel heeft. "Dus als iemand kwaad wil vindt hij wel een route, en dan stopt hij het op een plek waar het niet gevonden kan worden", stelt Van Es.
Thijs Otto van Es
Thijs Otto van Es © RTV Utrecht
En die fouileerregels kunnen niet zomaar even aangepast worden. "Die regels liggen wettelijk vast." Maar die nu geldende regels zijn niet in beton gegoten, wat Van Es betreft. "Ik vind wel dat er gekeken moet worden hoe we kunnen voorkomen dat mensen dingen mee naar binnen nemen."

Geen uitfans

Een andere veel gehoorde oplossing is het leeglaten van het uitvak. Van Es is daar geen voorstander van. "Voetbal gedijt bij de aanwezizigheid van uitsupporters. Maar als het zo gaat zoals het nu gaat is het een heel bittere pil. Wij nemen dat besluit ook niet, daar gaat de politiek over." Van Es hoopt niet dat het zo ver komt. "Ik zou dat heel zonde vinden. Ik wil dat die supporters dit gedrag niet vertonen. Ze verkloten het voor de rest en dat vind ik heel egoïstisch. "
Van Es verwijst naar de periode vóór de coronacrisis. Hij vindt dat de regels strak gehandhaafd moeten worden en dat er boetes en stadionverboden moeten worden uitgedeeld. "Als mensen dat weer gaan ervaren en zien hoop ik dat het rustiger gaat worden."
De ongeregeldheden in het uitvak gisteren hebben vooralsnog geen consequenties voor de komende thuiswedstrijden. Supporters van PSV, de eerstvolgende tegenstander in de Galgenwaard, zijn op zondag 13 maart gewoon welkom, laat een woordvoerder van burgemeester Dijksma weten. Wel wordt er door de clubs, in samenwerking met het OM en politie goed gekeken wie gisteren wat heeft gedaan om er strafrechtelijk vervolg aan te geven. Verder is er met alle betrokken partijen contact over het verloop van de wedstrijd en de gebeurtenissen eromheen.