FC Utrecht hoopt op vol stadion tegen Vitesse. 'Een volle Galgenwaard, poeh dat doet wel iets hè'

UTRECHT - FC Utrecht speelt, na de versoepelingen die deze week ingaan, zondag waarschijnlijk in een volle Galgenwaard tegen Vitesse. En dat is enorm belangrijk voor de prestaties van de ploeg, zegt voormalig trainer van de club John van den Brom, die deze week te gast is in Een Berg Sport. "De twaalfde man is heel belangrijk."
Van die volle Galgenwaard moet Vitesse zondag het slachtoffer worden. "Ze hebben een overladen programma en zitten niet in een beste fase", zegt Gert Kruys over de Arnhemmers, die de laatste vijf duels verloren. "Maar in de heenwedstrijd waren ze nog goed en toen kreeg FC Utrecht voetballes. Zij waren superieur en het werd slechts 2-1."

Publiek als wapen

"Ze spelen nog steeds met drie achterop", analyseert John van den Brom, die zijn oude club donderdag op tv met 2-1 zag verliezen van Rapid Wien. "En dat is lastig te verdedigen." Wat voor FC Utrecht ook een probleem kan worden is de snelheid van Vitesse-spits Openda. "FC Utrecht heeft met Willem Janssen en Mike van den Hoorn niet zoveel snelheid achterin."
Voormalig FC Utrecht-trainer John van den Brom: 'Kippenvel als ik aan de wedstrijd tegen Ajax denk'
Het grote voordeel voor FC Utrecht is mogelijk een volle Galgenwaard. "Het publiek moet er achter, ze moeten die keeper onder druk zetten door veel te schieten. Volgens mij is dat een wapen", zegt Gert Kruys. Van den Brom beaamt dat. "Daar wordt makkelijk omheen gegaan, maar een vol stadion bij FC Utrecht, poeh dat doet wel iets hè. Ik heb dat helaas te weinig meegemaakt als trainer, maar ik krijg nu weer kippenvel als ik aan die bekerwedstrijd tegen Ajax denk."
Gert Kruys onderschrijft dat. "Dat kan de komende tijd doorslaggevend zijn voor het succes. Dus ik doe een appèl op de supporters. Het publiek moet er achter!"

Ontslag in België

John van den Brom was speler en trainer van Vitesse, en werd in de zomer van 2019 trainer van FC Utrecht, als opvolger van Dick Advocaat. In oktober 2020 vertrok hij, omdat RC Genk zich meldde en FC Utrecht mee wilde werken aan de transfer. Iets meer dan een jaar later, in december 2021, werd hij bij Genk ontslagen. En dat hakte er in bij de Amersfoorter. "Omdat je dat nog niet vaak hebt meegemaakt als trainer. Ik ben twee keer ontslagen als trainer en dat was twee keer in België. Het verwerken van een proces dat je ontslagen wordt is vervelend."
Een voordeel voor Van den Brom was dat het rond de kerst gebeurde. "Met kerst heb je de familie om je heen. Dat is belangrijk, ook voor mij. Daarna ben ik met mijn vrouw een maand door Florida gaan reizen en toen heb ik het echt wel van me af kunnen zetten."
John van den Brom: 'Wie weet was ik zonder corona nog steeds trainer van FC Utrecht geweest'
"Je zit met heel veel vragen waar je vaak geen antwoord op kunt krijgen", vervolgt de Amersfoorter. "Maar je moet ook accepteren dat het is gebeurd en weer proberen hetgeen op te pakken wat je graag doet, zoals wedstrijden kijken. Maar dat gaat niet zo makkelijk als ik het nu vertel."

FC Utrecht, lastige club

Van den Brom was meer dan 200 wedstrijden coach van AZ. Daarna volgde een veel kortere periode bij FC Utrecht en tenslotte RC Genk. "Rust in de organisatie is heel belangrijk voor een trainer en FC Utrecht is geen gemakkelijke club voor een trainer-coach door alle stromingen er omheen."
FC Utrecht is geen gemakkelijke club voor een trainer-coach
John van den Brom
Toch kon Van den Brom goed werken op Zoudenbalch en in de Galgenwaard. "Het jammelijke was natuurlijk het afbreken van de competitie door corona." Dat was in maart 2020. FC Utrecht had zich ten koste van Ajax geplaatst voor de finale van de KNVB beker en vermorzelde vier dagen Sparta in de Galgenwaard. "We zaten op dat moment in de lift. Wie weet was ik nog steeds trainer van Utrecht geweest als dat niet gebeurd was."
Maar het gebeurde wel, en bij de start van het seizoen 2020/2021 leek de magie verdwenen. En toen RC Genk zich in oktober 2020 bij FC Utrecht meldde met interesse voor Van den Brom, werkte de club graag mee. "Als trainer wil je het liefst horen dat ze je willen houden. Maar als Genk zich meldt en de club geeft aan dat ze mee willen denken, dan weet je genoeg."

Voorspellingen

Een Berg Sport werd zoals afgesloten met de voorspellingen van Pessel & Boonen, Gert Kruys en huisdichter Korneel. Ook John van den Brom en presentator René van den Berg wagen zich aan een gokje.
De voorspellingen