Utrecht Cangeroes verbaasd over uitblijven huisvesting: 'Gemeente had beloofd te helpen'

UTRECHT - Utrecht Cangeroes is verbaasd dat er nog geen oplossing is gevonden voor het huisvestingsprobleem waar de basketbalvereniging mee te kampen heeft. Gisteren gaf wethouder Rachel Streefland aan dat de gemeente niet veel kan doen voor de sportclub, maar volgens Cangeroes-voorzitter Theo Slaats heeft Streefland's voorganger Maarten van Ooijen juist beloofd om wél te helpen.
De situatie voor de Utrecht Cangeroes is schrijnend en urgent. De club ging ervan uit dat ze per 1 januari een nieuw huurcontract voor de zaal zouden kunnen afsluiten. Vlak na de kerst werd echter bekend dat de zaaleigenaar toch voor een andere partij kiest. Daardoor verliest de vereniging ineens de helft van zijn trainingsruimte.
Wethouder Streefland gaf gisteren tijdens een commissievergadering van de Utrechtse gemeenteraad aan dat zij geen partij is in de contractonderhandelingen, die zijn tussen een commerciële partij en een sportvereniging. Ze gaf wel aan dat Sport Utrecht de club begeleidt in het proces. Dit is een onafhankelijke stichting die namens de gemeente het sportbeleid uitvoert. Binnen een aantal jaren komen er in de stad wel vijf sporthallen bij, daardoor ontstaat mogelijk meer ruimte in de stad en kunnen de basketballers wellicht een plekje vinden.
'Dit staat haaks op wat ons is toegezegd'
Maar volgens voorzitter Slaats heeft Streeflands voorganger juist nadrukkelijk aangegeven dat de gemeente de basketbalvereniging zou helpen met het vinden van een oplossing. "Dit leest toch een beetje alsof er geen oplossing is en dat we moeten wachten totdat de nieuwe hallen er over anderhalf jaar zijn en we moeten hopen dat er dan plek is. Dat staat haaks op wat ons is toegezegd." Het zou volgens Slaats ook betekenen dat de basketbalvereniging ten minste een jaar op straat staat.
"Het probleem is behoorlijk groot. Als je kijkt naar de uren die we bij David Lloyd zouden gaan trainen, dan zou het gaan over de helft van onze trainingsuren. We hebben veertig teams, dus dan zijn er twee mogelijkheden: of twintig teams gaan trainen, of het betekent dat iedereen voor de helft van de tijd gaat trainen. Maar wij hebben teams in de eredivisie en promotiedivisie, dus op dat niveau kun je niet meedoen als je maar de helft van de trainingsuren hebt."
'Cangeroes moet plek hebben in Utrecht'
CDA-raadslid Bert van Steeg noemt het 'ontzettend pijnlijk' dat de Cangeroes nog geen plek hebben. "Ook omdat we al lang weten dat deze problemen er waren. In de loop van vorig jaar werd het al duidelijk. We hebben al vaker opgeroepen: los het nou op en kom met een oplossing. Dat is toch niet gelukt, waardoor de vereniging in onzekerheid zit. Wij vinden dat eigenlijk niet kunnen."
Volgens Van Steeg moet de gemeente creatief zijn met het vinden van een oplossing. "Je kunt bijvoorbeeld kijken naar blaashallen om extra accommodatie te organiseren, of misschien wel naar plekken waar bedrijven hebben gezeten om daar een zaal te maken. We vinden gewoon dat een club als de Cangeroes een plek moet hebben in Utrecht."
Voorzitter Slaats verwacht van de gemeente dat zij alsnog nakomen wat zij zouden hebben toegezegd. Als dat niet gebeurt, dan moet de vereniging gaan kijken hoe ze het alsnog geregeld krijgen. "Het goede nieuws is dat een aantal van de seizoenssporten zoals korfbal en zaalhockey vrij snel weer naar buiten gaan. Dat creëert mogelijkheden. Er zijn ook gymzaaltjes die eigenlijk niet geschikt zijn om in te basketballen, maar als er niks is, dan doen we het met waar we wél terecht kunnen. Voor een paar maanden is dat prima uitlegbaar binnen onze vereniging. Maar er moet wel perspectief zijn, en dat moet er zijn als nieuwe sportseizoen start."