Nog geen oplossing voor huisvestingsprobleem Utrechtse basketballers

© RTV Utrecht
UTRECHT - Wethouder Rachel Streefland heeft geen ruimte beschikbaar voor de Utrecht Cangeroes, een basketbalvereniging die binnenkort op straat staat. De club huurt nu een zaal in Overvecht, die particulier eigendom is van fitnessbedrijf David Lloyd. Die heeft besloten de zaal te gaan verhuren aan een padelvereniging.
De situatie voor de Utrecht Cangeroes is schrijnend en urgent. De club ging ervan uit dat ze per 1 januari een nieuw huurcontract voor de zaal zouden kunnen afsluiten. Dat contract zou een stuk duurder zijn dat het bestaande contract, maar de gemeente bleek bereid een deel van de kosten bij te passen. Vlak na de kerst werd echter bekend dat de zaaleigenaar toch voor een ander kiest. En dus staan de basketballers binnenkort op straat. Wanneer dat precies is, is nog niet duidelijk.

Geen partij

Wethouder Streefland (ChristenUnie) gaf vandaag tijdens een commissievergadering van de Utrechtse gemeenteraad aan dat zij geen partij is in de contractonderhandelingen, die zijn tussen een commerciële partij en een sportvereniging. Ze gaf wel aan dat Sport Utrecht de club begeleidt in het proces. Sport Utrecht is een onafhankelijke stichting, die namens de gemeente het sportbeleid uitvoert.
Veel partijen in de raad willen weten wat de gemeente voor de Utrecht Cangeroes kan doen. En dat is niet veel, liet de wethouder weten. Binnen een aantal jaren komen er in de stad vijf sporthallen bij, ten eerste op de Bontekoelaan in Kanaleneiland. Daardoor ontstaat er meer ruimte in de stad, en kunnen de basketballers wellicht een plekje vinden.

Blaashal

Voor de middellange termijn wordt er gekeken naar zogenoemde blaashallen. Dat zijn tijdelijke sporthallen van kunststof, die door luchtdruk overeind worden gehouden. Deze worden veelal in de winter gebruikt bij tennisclubs of bij openluchtzwembaden. Zo'n tijdelijke sporthal zou ook een oplossing kunnen zijn voor de Cangeroes, maar een concrete plek heeft de wethouder nog niet gevonden. Daarnaast merkt de wethouder op dat blaashallen veel energie vragen. Dit college van GroenLinks, D66 en ChristenUnie pleit juist voor duurzaamheid als het gaat om onder ander energiegebruik.