FC Utrecht-aanvoerder Janssen (35) gaat stoppen met voetballen: 'Opgelucht'

© FCUtrecht.nl
UTRECHT - FC Utrecht-verdediger Willem Janssen heeft besloten zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. De 35-jarige voetballer is zodoende bezig aan zijn laatste seizoen in de eredivisie.
Toen ik eenmaal de knoop had doorgehakt, voelde ik me opgelucht
Willem Janssen
Afgelopen weekend speelde Janssen nog zijn 400e wedstrijd in de eredivisie. "Er kwam langzaam een gevoel bij me bovendrijven van: ‘Is dit nog waar ik heel veel voldoening uit haal? Is dit nog waar ik iedere dag plezier uit haal?’ Gaandeweg kwam er het besef dat ik het gevoel heb dat het na dit seizoen goed is", aldus Janssen op de website van FC Utrecht.
De routinier denkt dat dit seizoen het juiste moment is om te stoppen. "In de wetenschap dat mijn situatie is veranderd en dat ik inmiddels een bepaalde leeftijd heb. Ik heb gemerkt aan mezelf dat ik al die jaren als prof volle bak ben gegaan, helemaal all-in."
"De situatie hoe die nu is en hoe die, denk ik, in de toekomst ook zou blijven, heeft me doen beseffen dat ik het niet op een andere manier kan dan volledig all-in te gaan. Toen ik eenmaal de knoop had doorgehakt, voelde ik me opgelucht."

Loopbaan

Janssen brak in 2004 door in het betaalde voetbal bij VVV-Venlo als middenvelder. Vervolgens streek de Limburger neer bij Roda JC. Bij de club uit Kerkrade verdiende Janssen een transfer naar FC Twente.
De club uit Enschede verhuurde hem aan FC Utrecht maar daar scheurde Janssen al snel zijn kruisband af. Nadat hij gerevalideerd was nam FC Utrecht Janssen in 2014 definitief over van FC Twente. Onder trainer Erik ten Hag werd Janssen van middenvelder omgeturnd tot centrale verdediger.
Op dit moment heeft Janssen 247 officiële duels gespeeld in het shirt van FC Utrecht. Daarin wist hij 26 keer te scoren. Met 35 jaar 2 maanden en 21 dagen is Janssen de vijfde oudste doelpuntenmaker namens FC Utrecht. Alleen Leo van Veen, Alfons Groenendijk, Willem van Hanegem en Wlodzierz Smolarek waren ouder. Nu Janssen heeft besloten te stoppen kan hij, mocht hij dit seizoen nog scoren, alleen Van Veen nog inhalen.

Toekomst

Janssen heeft nooit onder stoelen of banken geschoven graag het trainersvak in te gaan. Technisch directeur Jordy Zuidam laat doorschemeren dat het einde van de voetballoopbaan van Janssen nog niet het einde van de loopbaan bij FC Utrecht hoeft te betekenen.
"We zijn enorm dankbaar voor alle 247 wedstrijden die Willem al voor FC Utrecht heeft gespeeld én voor de wedstrijden die nog komen gaan. We zouden Willem graag voor de club behouden, daar hebben we al gesprekken met elkaar over gevoerd en zullen we de komende periode een vervolg aan geven."
Willem Janssen
Willem Janssen © Orange Pictures