Marijn van den Berg geniet in zijn eerste weken als prof: 'Bizar om mee te maken'

DE MEERN - Wielrenner Marijn van den Berg staat aan de vooravond van zijn eerste seizoen als prof. De inwoner van De Meern merkt al een hoop verschillen en gaat er dan ook vanuit dat hij dit seizoen veel gaat leren.
Marijn van den Berg
Marijn van den Berg © EF Education
Sinds deze winter is Van den Berg profrenner bij EF-Education. "Ik heb het heel erg naar mijn zin. Het is net allemaal wat professioneler. Alles staat in het teken van de renners. Dat is bizar om mee te maken. Je hoeft bij wijze van maar met je vingers te knippen en het wordt geregeld", spreekt Van den Berg in Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht.
De eerste wedstrijd die voor Van den Berg dit seizoen op het programma staat is op 13 februari de Clasica de Almeria. Vervolgens zal hij op 20 februari van start gaan in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten.
RTV Utrecht zou eigenlijk afgelopen woensdag met Van den Berg vooruitblikken op zijn seizoen. Dat kon plots niet doorgaan omdat er een onaangekondigde dopingcontrole bij hem thuis was. Ook daar krijgt hij mee te maken nu hij prof is. "Het was voor mij de eerste keer bij mij thuis. Er stonden opeens twee mannen met koffers voor de deur. Het is weer een nieuwe ervaring."
Ze willen dit jaar bij de ploeg kijken wat mij het beste ligt
Marijn van den Berg

Eigen taal spreken

Met de overstap van de Franse opleidingsploeg van Groupama-FDJ naar het Amerikaanse EF-Education is de taalbarrière ook minder groot voor Van den Berg. Niet alleen het Engels is makkelijker, er zijn ook meerdere Nederlanders betrokken bij de ploeg. "Dat is ook wel heel fijn", aldus Van den Berg. "Verder spreekt iedereen gewoon Engels, mijn Frans was nog niet heel erg goed. De taalbarrière is wat dat betreft opgelost."
Bij zijn ploeg rijdt de inwoner van De Meern onder anderen samen met de ervaren Nederlander Sebastiaan Langeveld. "Ik was blij dat hij bij deze ploeg zat. Van hem kan ik heel veel leren. Ik hoop dat hij nog lang bij de ploeg betrokken blijft. Ook als die eventueel besluit te stoppen."

Samenwerken met regiogenoot

Voor Van den Berg is het ook bijzonder dat Amersfoorter Peter Schep één van zijn trainers is. "Hem ken ik zeker al langer. Toen hij fietste op de binnenbaan ging ik vaak naar hem kijken en hem aanmoedigen. Het is dus heel gaaf om met hem samen te werken."
Vorig jaar boekte Van den Berg meerdere overwinningen bij de opleidingsploeg van Groupama-FDJ. Bij zijn nieuwe ploeg zijn geen specifieke doelen gesteld. "Ze willen dit jaar kijken wat mij het beste ligt. We zien het als leerjaar. Volgend jaar willen we meer doelen stellen. Ik probeer dit jaar van alles een beetje uit."
Als wielrenner ben je veel onderweg, maar Van den Berg woont nog gewoon in de regio. "Mijn uitvalsbasis is in principe De Meern. We zitten wel heel veel in het buitenland. Nu ben ik bijna een maand van huis."