FC Utrecht terug in eredivisie vrouwen? 'Dat zou een hele goeie zet zijn!'

© FC Utrecht
UTRECHT - De eredivisie van het vrouwenvoetbal wordt volgend seizoen uitgebreid. Met de toetreding van Telstar en Fortuna Sittard spelen er met ingang van de jaargang 2022/2023 elf teams in de hoogste divisie van het vrouwenvoetbal. FC Utrecht is daar, nog, niet bij.
De club uit de Domstad was in 2008 één van de clubs die begonnen aan de eredivisie. Na zes seizoenen werd de stekker eruit getrokken. Na vijf seizoenen in de top vijf, met als hoogtepunt de derde plaats in 2009, eindigde FC Utrecht dat jaar als twaalfde.
De start van de eredivisie in 2007 heeft geleid tot de successen van het vrouwenvoetbal in Nederland
Jan Willem van Ede
FC Utrecht liet vorig jaar al weten de mogelijkheden de mogelijkheden voor het opnieuw oprichten van een vrouwenteam te onderzoeken. "Het is altijd in ons hart gebleven", zei directeur Thijs-Otto van Es in oktober. "We zijn nu alles aan het uitzoeken."
Van Ede: 'Terugkeer in eredivisie zou goeie zet zijn'
"Dat zou een hele goeie zet zijn", zegt voormalig FC Utrecht-doelman Jan Willem van Ede. Van Ede was jarenlang keeperstrainer van de Nederlandse vrouwen en is tegenwoordig assistent-trainer en keeperstrainer van de Ierse vrouwenploeg, onder voormalig Oranjebondscoach Vera Pauw. "Als er één sport groeiende is dan is het het vrouwenvoetbal. Daar is de afgelopen jaren heel veel in gebeurd. De start van de eredivisie in 2007 heeft geleid tot de successen van het vrouwenvoetbal in Nederland."

Meteen richting de top

FC Utrecht denkt op zijn vroegst in de zomer van 2023 te kunnen terugkeren in de eredivisie. "Als we het doen, willen we ook echt wel weer in die top meedraaien. Dat is dan ook gelijk de ambitie die erbij hoort. We doen geen half werk", aldus Van Es in oktober.
Van Ede: 'Meteen goeie staf neerzetten'
Van Ede is dat met Van Es eens. Ook hij vindt dat Utrecht bij een terugkeer niet de weg van de geleidelijkheid moet bewandelen. Hij refereert aan Feyenoord, dat dit seizoen debuteert in de eredivisie en direct in de top meedraait. "Het belangrijkse is dat je een staf neerzet die weet wat er leeft in het vrouwenvoetbal en die weet welke stappen je moet zetten om jonge speelsters beter te maken."
Door zijn werk in Ierland heeft Van Ede nu geen tijd om tot een eventueel te benoemen Utrechtse staf toe te treden. "Maar ik zou er graag met iemand binnen de club over brainstormen."
Van Ede: 'Wil graag brainstormen'