Henk Veerman draagt eindelijk het shirt van FC Utrecht: 'Mooi dat dit zich zo heeft mogen ontvouwen op mijn 30e'

UTRECHT - "Of FC Utrecht me heeft moeten overtuigen? Nou, daar waren niet veel woorden voor nodig" Henk Veerman onderstreept nog maar eens hoe graag hij voor FC Utrecht wil voetballen.
Henk Veerman op weg naar zijn eerste meters voor FC Utrecht
Henk Veerman op weg naar zijn eerste meters voor FC Utrecht © fcutrecht.nl
De Volendammer werd deze week gekocht van Heerenveen en nam vandaag voor het eerst een setje clubkleding in ontvangst. Het trainingspak bleef nog even in de locker hangen, want zonder ook maar een meter getraind te hebben bij de Domstedelingen mocht hij meteen zijn wedstrijdkleding tevoorschijn halen.
"Het is wel even wennen, ja", lacht Veerman na zijn debuut in de met 1-1 gelijkgespeelde oefenwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. De aanvaller kwam na een uur in het veld als vervanger van Mimoun Mahi. "Rond de laatste wedstrijd met Heerenveen werd ik op de hoogte gesteld en twee dagen later ben ik hier. Het ging ineens heel erg snel. Dus nu is het in plaats van de Afsluitdijk over richting Heerenveen iedere dag via de rondweg Amsterdam naar Utrecht."
Henk Veerman: 'Ik ben ontzettend trots dat dit heeft mogen gebeuren'
Veerman luisterde zijn debuut nog bijna op met een doelpunt. "Foutje in de afwerking", glimlacht Veerman na zijn debuut, "dat komt nog wel."

Belofte aan overleden vriend ingelost

Het is hem gelukt. Henk Veerman draagt het shirt van FC Utrecht.
Het is hem gelukt. Henk Veerman draagt het shirt van FC Utrecht. © RTV Utrecht
Jaren geleden beloofde hij ooit het rood-wit van FC Utrecht te dragen voor zijn overleden vriend Jan Schilder. Jan, waarmee hij in de jeugd van Volendam speelde, was een groot fan van FC Utrecht, en was regelmatig op de Bunnikside te vinden. Toen Jan tot de conclusie kwam dat een profcarrière er voor hemzelf niet in zat beroofde hij zichzelf van het leven. Voor Henk was het aanleiding om nog een keer alles op alles te zetten.
"Hij had altijd een mening, ook op het voetbalveld. Dat botste met trainers en zodoende viel zijn droom om prof te worden in duigen", vertelde Veerman in een interview met het Noordhollands Dagblad in 2013. "Daar zat-ie mee. Daar had ik het over met zijn vader Kees. Die zei: 'Het zat in zijn kop, dat Jan geen prof meer kon worden. Toen zei ik: 'Onzin, dat kan zelfs ik nog redden, dus hij kon het ook'." Maar ik speelde bij de zondagamateurs en hij zei: 'Dat red je nooit'. Toen heb ik Kees beloofd om een serieuze poging te gaan wagen."
Die poging leidde hem van Volendam naar Heerenveen en een omzwerving naar Sankt Pauli. Na een paar mislukte ondernemingen van FC Utrecht om hem naar de Domstad te krijgen is het nu dan eindelijk gelukt.
"Ik ben in ieder geval enorm blij met deze kans. Er is al een hele hoop over verteld. En dat maakt het extra mooi. Ik ben er echt enorm trots op dat het zich zo heeft mogen ontvouwen. En dat op mijn 30e."