FC Utrecht moet tij keren tegen Sparta: 'We moeten meedogenlozer zijn'

UTRECHT - Na vijf wedstrijden zonder overwinning gaat FC Utrecht zondag op bezoek bij Sparta. De Rotterdammers verloren eerder dit seizoen in de Galgenwaard met 4-0 en staan zestiende in de eredivisie. De laatste vier duels van Sparta eindigden in een gelijkspel.

Geen beleving

Beleving. Dat was de grote afwezige afgelopen zondag, in de eerste twintig minuten tegen Ajax. FC Utrecht won geen duels en toen de Amsterdammers al na 19 minuten op 0-2 stonden was de wedstrijd gespeeld. "We hebben een Ajax getroffen dat de eerste twintig minuten op Champions League niveau acteerde", blikt trainer René Hake terug. "En wij hebben te weinig weerstand geboden."
"Tegen Ajax weet je dat je achteruit gaat lopen", vult Quinten Timber aan. "Zondag tegen Sparta ben je waarschijnlijk wat meer aan de bal. We moeten meer kansen gaan creëren en beslissender zijn voor de goal." Dat laatste onderschrijft René Hake. "De momenten die we krijgen in de zestien van de tegenstander, daar moeten we goed en meedogenloos mee omgaan."
René Hake: 'Meedogenlozer zijn'
Als het gaat om meedogenloos zijn voor de goal kijken we ook naar Tasos Douvikas. De Griek maakte in zijn eerste zeven duels vier doelpunten. In de daaropvolgende twaalf wedstrijden scoorde hij alleen nog tegen NAC, in de beker. Hake weet hoe lastig dat is voor de spits. "Een andere manier van trainen, een andere manier van spelen, op jezelf wonen, bij je familie weg. Dat heeft heel veel invloed op hem gehad. Het gaat erom dat je hem vertrouwen blijft geven."

Van Seumeren over Hake

Dat vertrouwen krijgt ook René Hake. Clubeigenaar Frans van Seumeren legt in Een Berg Sport uit waarom hij de trainer, tegen de verwachting van velen in, in de winterstop mocht blijven zitten. "Wat gaat een nieuwe trainer dan brengen? En ik heb met de spelersraad gesproken en die zeggen allemaal dat het niet aan de trainer maar aan henzelf ligt. Ik wil de jongens en de technische staf de kans geven om het om te draaien. En ik ben er van overtuigd dat dat dat lukt."
Van Seumeren: 'De spelers zeggen dat het niet aan de trainer ligt.'
Komende zomer loopt het contract van Hake, die in oktober 2020 John van den Brom opvolgde, af. Of de Drent ook volgend seizoen nog trainer is in de Galgenwaard lijkt af te hangen van de eindstand. "We hebben aan het begin van het seizoen gezegd dat we het beter willen doen dan vorig jaar. Dat betekent dat we eigenlijk vijfde moeten worden", zegt Van Seumeren daarover.
Van Seumeren over het aflopende contract van Hake
Van Seumeren erkent wel dat de spelers van FC Utrecht de laatste tijd geen progressie boeken. "Dat moet ik eerlijk bekennen. Na Ajax uit is iedereen minder gaan spelen." Van Seumeren maakte een uitzondering voor Mark van der Maarel en Gert Kruys vindt dat ook Quinten Timber steeds beter wordt. Van Timber verschenen deze week al geruchten op het internet dat PSV hem in de winterstop van FC Utrecht zou willen overnemen. "Daar heb ik niks over gehoord", zegt de middenvelder zelf. "Ik speel in februari gewoon nog voor FC Utrecht."

Historie Sparta - FC Utrecht

FC Utrecht heeft al twaalf duels op rij niet verloren van Sparta. Van die twaalf duels werden er tien gewonnen. Het doelsaldo over die twaalf duels is 28-7 in Utrechts voordeel. De grootste zege van die reeks in Rotterdam was 0-3, in april 2010, door doelpunten van Mulenga, Lensky en Danso
De laatste zege van Sparta dateert van 19 oktober 2008. In Rotterdam werd het toen 1-0. De grootste thuiszege van Sparta op FC Utrecht vond plaats op 27 augustus 1972. Via onder meer een eigen doelpunt van Ries Coté werd het toen 6-0.
Timber: 'Niks gehoord over PSV'
Clubtopscorer van Sparta is Amersfoorter Bart Vriends. De verdediger maakte er al drie. Ook Sven Mijnans scoorde drie keer voor de Kasteelheren. De van FC Utrecht overgekomen Adrián Dalmau debuteerde vorige week tegen Cambuur met een doelpunt.
Sparta - FC Utrecht is zondag vanaf 16.45 live te volgen in Namen & Rugnummers live op Radio M Utrecht. Vanuit Rotterdam doen René van den Berg en Pieter van Schaick verslag, Gert Kruys verzorgt de analyse.