Nieuwe eerste keeper De Keijzer gaat debuut maken bij FC Utrecht - Ajax: 'Ben er zeker klaar voor'

UTRECHT - Fabian de Keijzer is de nieuwe eerste doelman van FC Utrecht. De 21-jarige Leusdenaar krijgt de rest van het seizoen van trainer René Hake de voorkeur boven collega Maarten Paes. De Keijzer zal komende zondag bij het thuisduel met Ajax zijn debuut maken onder de Utrechtse lat.
Dit is waar je heel lang voor werkt
Fabian de Keijzer
Hake hakte in de winterstop de knoop door wat betreft de keeperspositie. "Fabian heeft een goede ontwikkeling door heeft gemaakt", vertelt de oefenmeester. "Het heeft er ook mee te maken dat we niet tevreden waren over Maarten. En dan met name over zijn stabiliteit. Die was er te weinig."
Oud-doelman Jan-Willem van Ede over de keeperswissel bij FC Utrecht
"Het is niet aan mij om te zeggen of het de juiste keuze is. In de staf van FC Utrecht is genoeg 'know how' aanwezig daarover", zegt oud-doelman Jan-Willem van Ede in Een Berg Sport. "Dat een keeper een mindere periode heeft dat is normaal. Paes is bijna 24 en heeft pas 60 wedstrijden gespeeld. Dat zijn er 100 te weinig. Er gaat niks boven speelminuten maken." Het gerucht gaat dat Paes voor de rest van het seizoen verhuurd zal worden aan het Amerikaanse FC Dallas.

Debuut tegen Ajax

Zondag om 12.15 uur begint FC Utrecht tegen Ajax met De Keijzer dus op doel. "Het is een mooi potje om mijn debuut te maken", reageert de blije De Keijzer. "Ik was in de fysioruimte bezig en toen kwam de trainer naar mij toe. Toen zei die je bent vanaf nu eerste keeper. Ik was heel blij. Dit is waar je heel lang voor werkt."
Doelman Fabian de Keijzer kijkt uit naar zijn debuut in de hoofdmacht van FC Utrecht
De 21-jarige doelman heeft er vertrouwen in dat dit het juiste moment voor hem is om te debuteren. "Ik ben er zeker klaar voor. Het is nu aan mij om het te laten zien. Ik heb een goede ontwikkeling doorgemaakt en goede wedstrijden gespeeld bij Jong", zegt De Keijzer zelfverzekerd. "Ik heb altijd wedstrijdspanning. Misschien is het zondag wat extra, maar dat zal wel gezonde spanning zijn."

Strijdplan tegen Ajax

Eerder dit seizoen wist FC Utrecht bij Ajax met 0-1 te winnen door een uitmuntend strijdplan. "Dat zal nu weer nodig zijn. De agressiviteit, de compactheid. Je weet dat als je tegen Ajax speelt je grotendeels op je eigen helft speelt. Dat moeten we goed doen", aldus Hake. "Tuurlijk zullen er bepaalde accenten anders zijn dan in die wedstrijd."
Analist Gert Kruys verwacht zondag een getergd FC Utrecht tegen Ajax
"Je moet het begin doorkomen. Het zou mooi voor De Keijzer zijn als die dan een paar cruciale reddingen verricht", blikt analist Gert Kruys vooruit. "In Amsterdam kwamen we een aantal keer goed weg. Ik verwacht zondag een getergd FC Utrecht dat met het mes tussen de tanden zal spelen", aldus Kruys.
We hebben met een vrij grote groep kunnen toewerken naar Ajax
Trainer René Hake van FC Utrecht
FC Utrecht - Ajax werd 50 keer eerder gespeeld in de eredivisie. De thuisploeg hield 14 keer de drie punten in Utrecht. Ajax ging 23 keer met de volle buit terug naar Amsterdam. De laatste zege in de eredivisie van FC Utrecht op Ajax in Stadion Galgenwaard is alweer even geleden. In 2015 wonnen de Utrechters met 1-0 door een doelpunt van Yassin Ayoub.
FC Utrecht-trainer René Hake over de keeperswissel, Naoki Maeda en Ajax-thuis
FC Utrecht speelde deze winterstop geen oefenduels met het oog op het voorkomen van coronabesmettingen. Bij de ploeg van Hake is er tot op heden nog geen grote uitbraak geweest. "We hebben met een vrij grote groep kunnen toewerken naar Ajax. Bij die oefenduels had je toch een bepaald risico gelopen. Natuurlijk hadden we wel liever oefenduels gespeeld, maar je moet doen wat voor de veiligheid en de gezondheid van de spelers het beste is", zegt Hake.
FC Utrecht - Ajax begint zondag om 12.15 uur en is live te volgen in Namen & Rugnummers, op Radio M Utrecht.